Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

10 namirnica koje su stetne za vaše zube

Prevencija 20.03.2023
10 namirnica koje su stetne za vaše zube

Održavanje dobrog oralnog zdravlja važno je ne samo za blistav osmeh, već i za opšte zdravlje. Svi znamo da su slatkiši i pića loši za zube, ali postoji nekoliko drugih vrsta hrane koje takođe mogu oštetiti vaše zube. Zato u nastavku predstavljamo 10 namirnica koje su loše za vaše zube.

 

10 namirnica koje su štetne za vaše zube

Citrusi 

Citrusi kao što su pomorandže, limuni i grejpfruti su kiseli i mogu vremenom da nagrizaju zubnu gleđ. Ako često konzumirate ovakve napitke stomatolozi preporučuju da koristite slamčice.

Bombone 

Slatkiši poput gumenih bombona kao i karamele lepe se za zube stvarajući prostor za bakterije, što dovodi do karijesa. Bolje je dati detetu da jednokratno pojede veću količinu slatkiša, nego da ceo dan gricka po malo. Svakako je važno da zube dobro operu posle takvog uživanja, obavezno uveče pastom s fluorom. Pokušajte izbeći unos kisele i slatke bombone jer su prepune šećera. Kisele bombone pojačavaju kiselost u ustima koje nagrizaju zuba, a gumene se lako lepe za zube i time teško uklanjaju četkicama.

Gazirana pića

Najopasnija vrsta pića po zube su gazirana pića. Gazirana pića su bogata šećerom i kiselinama, što može narušiti zubnu gleđ i izazvati karijes.

Alkohol

Alkohol isušuje usta, smanjuje proizvodnju pljuvačke i otežava ispiranje bakterija. Pola sata pre konzumiranja alkohola operite zube, tako ce zubi biti glađi i teze će se skupljati bakterije. Uz svaku ispijenu čašu alkohola ispijte čašu vode, nakon buđenja temeljno operite zube četkicom i zubnim koncem.

Sportski napici

Sadrže visok nivo šećera i kiselina, koji mogu nagrizati gleđ i dovesti do karijesa.

Kafa i čaj

Posebno kada se uzimaju sa šećerom, mogu da dovedu do promene boje i karijesa.

Iako je zubna gleđ jedna od najjačih supstanci u ljudskom telu, ona nije ravna i glatka. Naprotiv, zubna gleđ sadrži mikroskopski mala udubljenja koja mogu sačuvati čestice hrane i pića. Pigmenti od obojenih pića i hrane, kao što su kafa i čaj mogu ostati u pukotinama i ako se ne preduzmu odgovarajući koraci, mogu izazvati trajne žute mrlje na zubima.

Čips i krekeri

Ove grickalice se zaglavljuju u zubima i mogu hraniti bakterije, što dovodi do nakupljanja plaka i karijesa.

Led

Žvakanje leda može izgledati kao bezopasna navika, ali može dovesti do okrnjenih ili napuknutih zuba. Takođe, može doći do stvaranja mikro pukotina na zubnoj gleđi, što vremenom dovodi do ozbiljnih stomatoloških problema.

Suvo voće

Iako je zdravo u umerenim količinama, lepljivo je i sa visokim sadržajem šećera, što ga čini lošim izborom za vaše zube. Neophodno je ukloniti ostatke suvog voća nakon konzumiranja, kako bi se šteta smanjila.

Kiseli krastavci

Zbog načina konzerviranja krastavci su zaista kiseli i mogu oštetiti zubnu gleđ, što dovodi do osetljivosti i propadanja.

 

Zaključak

Najbolje izbegavati ovu hranu ili je konzumirati u manjim količinama, ako je konzumirate, isperite usta vodom ili operite zube pola sata nakon konzumiranja. Ne zaboravite da održavate pravilnu oralnu higijenu. To podrazumeva pranje zuba minimum dva puta dnevno, čišćenje koncem i redovan odlazak na pregled kod stomatologa kako biste održali zdravlje zuba i desni.

Za još korisnih saveta posetite stranicu BLOG i zapratite nas na Instagramu ili Fejsbuku.

BACK TO TOP