Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

3 saveta za negu nakon vađenja zuba

Prevencija 05.05.2021
3 saveta za negu nakon vađenja zuba

Bol nakon vađenja zuba je jedan od najneprijatnijih osećaja koje naše telo doživljava, zato u ovom tekstu delimo savete da ovo što bezbolnije preguraš. Obzirom da je ovaj proces propraćen krvarenjem, jako je bitno da pravilno negujemo usnu duplju.

 

Šta raditi posle vađenja zuba?

Nakon što napustimo stomatološku ordinaciju treba bar sat vremena držati natopljeni tufer koji smo dobili od stomatologa. Bitno je da se unapred pripremimo da par dana moramo posvetiti pažnju zarastanju. Bol nakon vađenja zuba neće odmah proći pa moramo biti svesni toga da će biti neprijatnih trenutaka.

Ukus i osećaj gaze je sam po sebi neprijatan pa će dodatno izazivati osećaj nelagodnosti ali srećom to je samo prvi korak. On traje najviše sat vremena. Jako je bitno da se naviknemo na trenutni osećaj i da jezikom ne proveravamo ranu non stop.

 

Ispiranje usta nakon vađenja zuba

Ovo je pitanje koje muči većinu ljudi koji izvade zub. Odgovor je da je to apsolutno nepotrebno, i da treba izbegavati prvih 12 sati ovu aktivnost. Ukoliko ti je neprijatan ukus krvi u ustima, razmuti pola kašičice soli u 1dl vode i blago promuljaj po ustima a onda ispljuni.

 

Obloge i rashlađivanje usne duplje

Najefikasnije rešenje za otok je uvek led. Ako osećaš otok, probaj da umotaš kocku ili dve, leda u gazu ili neku tanju tkaninu i prislonite na spoljnu stranu obraza. Naročito ako je u pitanju hirurško vađenje zuba. Otok će krenuti da spada a ako se nastavi osećaj ukočenosti, to je od dejstva anestezije.

 

Unošenje hrane posle vađenja zuba

Što se unošenja hrane tiče, strpi se što duže možeš do kraja dana. Kada krene da muči glad gledaj da unosiš meku hranu. Najbolje je da to bude prvo rashlađeni čorbasti obrok. Gledaj da zaobiđeš bolno mesto prilikom konzumacije uz minimalno žvakanje, kako se vilica ne bi opteretila.

 

Lek protiv bolova

Pre odlaska iz ordinacije, konsultuj se sa svojim stomatologom koji lek bi trebalo da konzumiraš u slučaju da bol nakon vađenja zuba postane neprijatan.

Obzirom da vađenje zuba predstavlja otvorenu ranu u našem organizmu, jako je bitno da odmaramo. Nakon vađenja zuba je preporučljivo da telo miruje kako bi se smanjio pritisak u krvnim sudovima i zarastanje rane bilo što lakše. Idealno bi bilo da to bude ležeći položaj. Pod odmaranjem se podrazumeva i što manje pomeranje vilice.

Zaprati nas na Instagramu i Fejsbuku da ispratiš sva aktuelna dešavanja i savete iz sveta oralne higijene. Ako imaš dodatna pitanja, slobodno nam se obrati i kontaktiraj nas.

BACK TO TOP