Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Bol zuba na hladno

Prevencija 29.11.2022
Bol zuba na hladno

Bol zuba na hladno je pojava koja se javlja kada konzumiramo previse hladne namirnice. Ovo nije isključivo samo ako ima problem sa zubima jer može da se dogodi i kada su nam zubi zdravi. Međutim, u nastavku govorimo o tome zašto se dešava bol na bilo koji stepen hladnoće i kako se sa tim izboriti.

 

Bol zuba na hladno se svakome događa

Nije usamljena praksa da se dogodi da nas zaboli zub kada konzumiramo hladniju namirnicu, jer ovo je situacija koja se dešava kada neko ima osetljive zube.

 

Zašto se dešava bol kod osetljivih zuba?

Svaki zub ima nervne završetke ali nije kod svake osobe isti stepen tolerancije. Trošenjem zubne gleđi otvaraju se sićušne pore na površini zuba i samim tim zub postaje osetljiviji.

Drugi razlog kada osećamo promenu temperature na toplo – hladno je kada je krunica zuba oštećena usled pojave karijesa na zubu. U tom slučaju su nervni završeci direktno izloženi spoljašnjim uticajima.

Treći razlog je kada nakon intervencije stomatologa i postavljanja bele plombe površina zuba postane osetljiva na promenu temperature. Prilikom intervencije zub je trpeo određeni pritisak koji je bio zataškan anestezijom i nervni završeci su postali nadraženi. Srećom, ovo je prisutno samo par sati nakon prestanka anestezije.

 

Kako se izboriti kada osetimo bol zuba na hladno?

Pre svega treba postaviti granicu da li je bol trenutni ili hronični a nakon toga u konsultaciji sa stomatologom odrediti šta je pravilan naredni korak.

Ukoliko je zubna površina oštećena treba prvo popraviti zub.

Ukoliko nam ne odgovaraju sredstva za održavanje higijene treba ih promeniti dok ne pronađemo šta nam najviše odovara. Jer postoje paste za zube I sredstva za ispiranje usta koja ne nadražuju desni.

Najvažnije od svega je pravilno održavanje oralne higijene i redovna poseta stomatologu.

Za još korisnih saveta pogledajte ostale tekstove na stranici BLOG.

Ne zaboravite da nas zapratite na Instagramu i Fejsbuku.

BACK TO TOP