Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Bruksizam: Kako nastaju pojedeni zubi?

Prevencija 16.01.2022
Bruksizam: Kako nastaju pojedeni zubi?

Naizgled, bezazlen problem škriputanja zubima, može da ostavi mnogo trajnije posledice nego što zamislite pa čak i da dovede do gubitka zuba, ukratko bruksizam. Ovo je problem koji je povezan sa svakodnevnim stresom a manifestuje se noćnim pritiskanjem zuba.

 

Šta je bruksizam zapravo?

Ukoliko imate prekomerno škriputanje zubima a da nije povezano sa unošenjem hrane, velike su šanse da će vam stomatolog dijagnostikovati bruksizam. Obzirom da se radi o pritiskanju zuba usled pomeranja donje vilice, pritisak na strukturu zuba je prilično veliki. Sama struktura zuba je pod velikim opterećem usled pritiska zuba na zub.

Oštećenje je primetno u gornjim delovima krunice gde se usled oštećenja gleđi zub iscrtava oštrim ivicama koje u poodmakloj fazi postaju ravne tj, pojedene.

 

Kako nastaju ,,pojedeni zubi”?

Pojam ,pojedini zubi” se razvio kao posledica vizuelnog izgleda poslednje faze oštećenja krunice, usled hroničnog bruksizma. 

Pojava bruksizma je sve češća u populaciji starijoj od 25 godina.

Jedna studija je pokazala da osobe sa ovim simptomom imaju i do 5 puta učestaliji stisak vilice tokom noći, to jest dodirivanje zuba iz susednih vilica. To govori koliko je ovo zapravo ozbiljan problem i koliko narušava funkcionalno i estetsko zdravlje zuba.

 

Koji je uzrok za nastanak bruksizma?

Iako ga današnja medicina ubraja u problem parasomnije koji se povezuje i sa mesečarenjem, veruje se da je problem ipak psihosomatske prirode. Ukoliko ste u svakodnevnom okruđenju pod stresom i pritiskom spoljašnjih faktora onda je velika šansa da doživite i noćno škripanje zubima.

Osim problema na nervnoj bazi, problem trošenja zuba može nastati i usled nepravilnog zagrižaja kada usled anatomskog rasporeda zuba dolazi do pritiska jednog zuba na drugi. Za ovaj problem trebatražiti najbolje rešenje koje neće ugroziti ostatak zuba u vilici. Nekada je moguća korekcija brušenjem a nekada je i vađenje zuba neizbežan korak.

 

Kako se leči problem pojedenih zuba?

Da biste stali na put ovom problemu, prvo ga morate dijagnostifikovati. Ovo nije lako ako se radi o noćnom škrkutanju. Tada najčešće dobijate sugestiju od partnera. Međutim nije uvek usključeno da i sami možete posumnjati na ovaj problem, kada u toku dana primetite da su vam zubi osetljiviji nego inače i da ste, pritom, previše napeti.

Postoji i silikonski štitnik (night-guard tray) koji možete stavljati noću, i na ovaj način sprečiti da se zubi dodiruju dok spavate. 

Ako je bruksizam nastao usled nepravilnog zagrižaja, postoji mogućnost da će Vam biti predložena odgovarajuća ortodontska terapija.

Da ne pominjemo da je redovna poseta stomatologu, bar na 3 meseca, najsigurniji način da ustanovite da imate problem sa zubima.

Za još korisnih saveta pročitajte tekstove na stranici BLOG.

Zapratite nas i na društvenim mrežama Instagram, Facebook ili Youtube, kako biste bili u toku sa novitetima u oblasti oralne higijene.

BACK TO TOP