Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Cigarete i zubi

Prevencija 29.01.2023
Cigarete i zubi

Jedna od naštetnijih navika za organizam je pušenje. Kako za naše opšte zdravlje, tako i za naše oralno zdravlje.Nikotin koji se nalazi u duvanu je supstanca koja podstiče osećaj zadovoljstva i opustanja. Zbog toga većina duvanskih proizvoda ima štetan efekat po naše zdravlje. Zato zubi i cigarete nisu dobitna kombinacija.

Efekti pušenja na usnu šupljinu su brojni i ozbiljni. Prema istraživanjima pušenje je povezano sa brojnim oralnim poremećajima.

Pušenje je štetna navika sa bezbroj negativnih efekata na zdravlje tela. Jedna od njih je oštećenje koje nanosi zubima - karijes.

 

Cigarete i zubi - Šta treba da znate

Pre svega da shvatimo šta pušenje izaziva kod zuba. Pušenje izaziva infekciju. Dim cigareta oštećuje vaše zube na nekoliko načina. Cigarete ograničavaju sposobnost vaših usta da se bore protiv infekcija. Sve ovo Vas čini veoma ranjivim na bakterije koje nastaju tokom pušenja.

 

Pušenje i promena boje zuba

Pušenje bar dve cigarete u toku dana dovodi do promene boje zuba. Stručnjaci tvrde, da je ta promena nešto sporija nego ako pušite više cigareta. Obojeni ili žuti zubi su jedan od naočiglednijih znakova da je neko pušač. Mrlje ne mogu da se uklone koliko god da dobro perete zube. Zubi će i dalje ostati žuti. Tretman izbeljivanja zuba može pomoći da se uspori, ali ako nastavite da pušite nemoguće je potpuno zaustaviti promenu boje.

 

Gubitak zuba i karijes

Oštećenje zuba nije uvek očigledno na prvi pogled. Dugotrajno pušenje će izazvati postepeno propadanje zuba. Kada pušite, dotok kiseonika je ograničen. Tako da nervi ne dobijaju dovoljno krvi da bi ostali zdravi. Mogu se pojaviti velike površine između zuba i oko linije desni.

Ne samo što je estetski neprivlačno, već može dovesti do oralnih infekcija sa hranom koja je zarobljena između vaših zuba. To će uzrokovati slabljenje strukture zuba kao i rast karijesa. Zub će vremenom sam ispasti ili ćete morati da ga izvadite uz asistenciju stomatologa.

Ako dođe do gubitka zuba i karijesa, to će dovesti do veoma skupljeg stomatološkog zahvata.

 

Bolest desni

Parodontalna bolest, koja je poznata kao bolest desni je bakterijska infekcija usta koja vremenom uzrokuje oštećenje desni i zuba. Zato pušači imaju dvostruko više šanse da razviju bolest desni nego nepušači. Opasnost se razvija sa svakom cigaretom koju popušite. 

Zašto se ovo dešava? Dešava se zato što pušenje smanjuje sposobnost usta da se bori sa bakterijama. Što omogućava da se bakterije nakupe na zubima i na kraju stignu do desni. Ako  se ne leče, desni se mogu udaljiti i odvojiti od zuba i tako izazvati  slabljenje osnovnih koštanih struktura. Parodontitis je najteži oblik ovog oboljenja , gde se kosti i zubi koji drže na mestu degradiraju i uzrokuju ispadanje zuba. Rezutat večitih pušača je gubitak zuba.

 

Prvi znak bolest desni je krvarenje prilikom pranja zuba kao i kod korišćenja zubnog konca. Paradontalna bolest napreduje, desni počinju da se povlače. To je još jedan znak izgleda zuba kod pušača. Ostvarljivo je da se preokrene efekat paradontalne bolesti ako se rano dijagnostikuje, a ako ste pušač prestanak pušenja kao i pregled stomatologa su od suštinske važnosti.

 

Loš zadah

Halitoza ili poznatije kao loš zadah, može takođe biti uzrok konzumiranje cigareta.

Dešava se, da se u ustima gubi čist kiseonik i istovremeno oblaže unutrašnjost usta zajedno sa hemikalijama i mirisom, koji većini nepušača neće biti ni malo prijatan.

 

Cigarete izazivaju oštećenje kostiju

Ako se bolest desni ne leči i ne kontroliše, infekcija će se proširiti i izazvati oštećenje kostiju. Infekcija će se pomeriti dublje u tkiva desni, a zatim krenuti ka koštanoj strukturi, gde će na kraju početi da izaziva njeno pucanje. U naprednim slučajevima, hirurška intervencija je neizbežna. 

Ovo može dovesti do razlike u strukturi vilice kao i u karakteristikama lica obolele osobe. Takođe utiče u na gubitak koštane mase, tj. povučen izgled koji zahteva mnogo više intervencija i rekonstrukcija.

 

Iritacija tkiva desni

Nikotin dovodi do iritacije tkiva desni, što uzrokuje povlačenje oko samih zuba i na kraju otkriva veći deo zuba. Duvan za žvakanje ili bezdimni duvan uglavnom se lepi direktno za vaše desni i tako prilično spretno ostavlja promenu boje zuba.

 

Rizik od razvoja raka

Najteži oblik raka koji je povezan sa pušenjem je oralni rak. Rizik od razvoja oralnog raka kod pušenja povezan je i sa velikom konzumacijom alkohola.

Oralni rak se javlja kao crvena ili bela mrlja na ustima. Dolazi kao utrnulost u vilici i bol u uhu. Institut za zdravlje, smatra da svako ko ima ove simptome duže od dve nedelje treba da poseti lekara. Što se rak ranije otkrije to će lečenje biti adekvatnije.

 

Karijes i suva usta

Pušači opravdano imaju više karijesa nego nepušači. Nikotin smanjuje protok pljuvačke, što dovoi do suvih usta. Pljuvačka je prirodni čistač zuba a kod pušača je to otežano.

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan podelite ga sa prijateljima koji su pušači.

 

Za još korisnih saveta zapratite nas na Instagramu i Fejsbuku, i pročitajte još tekstova u sekciji Blog.

BACK TO TOP