Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Cista na zubu – Šta je zapravo i kako se leči?

Prevencija 07.11.2022
Cista na zubu – Šta je zapravo i kako se leči?

Cista na zubu je pojava koja se dešava usled više različitih faktora ali je u većini slučajeva patološki proces. Ukoliko se ne leči na vreme može da dovede do komplikacija i da ostavi trag na vitalne funkcije samog zuba.

 

Šta je cista na zubu?

Po svom poreklu ovo je uglavnom upalni proces usled delovanja bakterija iz korena zuba. Po sadržini je uglavnom ispunjena gnojem, ili ostacima tkiva. Može da mnastane usled povrede fizičkim putem ali u većini slučajeva nastaje zapaljenjem zubnog kanala, ili procesom parodontopatije.

 

Kako prepoznati prisustvo ciste na zubu?

Prepoznavanje ciste na zubu je jednostavno jer se pojavljuje u obliku izrasline na spoljnoj strani desni i uglavnoj je svetlije boje od ostatka desni. Pojava je propraćena i bolom koji ume da bude jakog intenziteta.

Cista nastaje jako sporo i uglavnom se ubrzava kada se pojave znaci oslabljenog imuniteta.

 

Kako se leči?

Ukoliko se ne tretira na adekvatan način cista može da se proširi i da nakon vađenja problematičnog zuba nastavi da pravi problem okolnim zubima.

 

Da li se preporučuje operacija ciste na zubu?

Operacija je svakako jedan od najpouzdanijih načina tretiranja ciste. Nije strašno kao što zvuči jer uglavnom spada u domen oralne hirurgije.

Bitno je ovaj postupak sprovesti temeljno kako bi se cistična promena temeljno uklonila iz kosti. Zarastanje i vađenje konaca ne traje duže od nedelju dana a vek ostatka zuba u vilici se značajno produžava.

 

Kako prirodno izleciti cistu na zubu?

Nemojte živeti u zabludi da se ovaj upalni proces može prirodno izlečiti jer ćete napraviti sebi još veći problem. Međutim, postoje prirodne metode koje mogu da ublaže bol i kupe vreme do odlaska kod stomatologa.
Jedna od njih je proverena a to je čaj od žalfije. Skuvajte čaj i u više navrata mućkajte kako biste ispirali bolno mesto.

 

Prevencija nastanka ciste na zubu

Prvi preduslov za nastanak je loša oralna higijena zato je bitno da perete zube barem dva puta dnevno. CURASEPT paleta proizvoda za oralnu higijenu sadrži sve što je potrebno da neometano održavate oralnu higijenu na zavidnom nivou.
Za još korisnih saveta posetite BLOG sekciju i zapratite nas na Instagramu, Facebook-u ili Youtube kanalu.

BACK TO TOP