Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Da li se vaš zub može sam popraviti?

Prevencija 28.12.2022
Da li se vaš zub može sam popraviti?

Da li ste se nekada zapitali da li se vaš zub može sam popraviti? I kako bi ovo zapravo bilo odlično, zar ne? Jer svi ostali delovi našeg tela se uz našu aistenciju oporave. Reći ćemo Vam odmah da niste usamljeni i da bi ovo svako voleo, ali hajde da saznamo u nastavku da li je to moguće u praksi.

 

Prirodne alternative u lečenju zuba

Iako je na tržištu sve više medicinskih preparata koji nastaju po najsavremenijoj tehnologiji, mnogi I dalje traže prirodne alternative. Briga o zdravlju generalno kao i briga o zubima I dalje se delom oslanja na tradicionalnu medicinu.

Ovakav tretman koji je nekada preporučen i od strane stomatologa logično navodi pacijente na pomisao da se struktura zuba može oporaviti sama od sebe.

Nažalost to nekada može da ode u krajnost i navede na pomisao da nije potrebna ni intervencija stomatologa što može da bude kobno po same zube.

 

Da li se vaš zub može sam popraviti?

Reći ćemo Vam da to zavisi iz kog se ugla gleda. Recimo moguće je da se zub sam popravi ako je oštećenje minimalnog promera. Zub koji ima površinsku pukotinu na spoljašnjem nivou u ukoliko ne izaziva bol može vreme da se popravi sam od sebe. U stručnoj praksi je poznata pojava pod imenom remineralizacija i odnosi se na minerale u našim ustima.

Glavnu ulogu u ovom procesu igra naša pljuvačka koja doprinosi održavanju zdravih usta i jačanju zubne gleđi.

U ovom procesu bitnu ulogu igra i unos hrane koja nije prezasićena šećerima.

Takođe je poželjno prilikom oralne higijene koristiti pastu za zube koja u svom sastavu sadrži fluor.

Ova činjenica nam jasno govori da je određenim delom moguće doprineti obnavljanju zubne gleđi ali je jako bitno da svojim aktivnostima sačuvamo njenu celovitost.

Za još korisnih saveta pročitajte ostale tekstove na sekciji BLOG.

Zapratite nas i na Instagramu i Fejsbuku ili se subscribe-ujte na naš Youtube kanal.

BACK TO TOP