Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Dentalni plak - Kako nastaje i kako ga spreciti?

Prevencija 10.03.2021
Dentalni plak - Kako nastaje i kako ga spreciti?

Jedno od najkasnijih pitanja koja postavljamo sebi je zašto nam zubi propadaju, a odgovor na to je, jer ne primećujemo dentalni plak. Ovo je glavni krivac, jer deluje sporo ali uporno. Više o ovoj opasnosti po zubnu gleđ pročitajte u nastavku teksta.

 

Šta je dentalni plak?

Kako bismo efikasno mogli da se borimo protiv njega prvo moramo da razjasnimo šta je to zapravo. Ovo je zapravo svojevrsna skupina mikroorganizama. Praktično je jako lepljiva masa koja u početku nema jasno definisanu boju. Nastaje kao posledica lošeg održavanja higijene.  Plak u dodiru sa pljuvačkom stvara dalje probleme, kakvi su  kamenac i karijes.

Zubni plak nije svuda isto raspoređen, i najviše ga ima na teže dostupnim mestima. Ovo su mesta zaštićena od žvakanja i stalnih pokreta jezikom.

 

Kako nastaje dentalni plak?

Preduslov za nastajanje plaka je nedovoljno razvijena navika u održavanju oralne higijene. Da bi se formirao plak prvo se formira proteinski film. Nakon njegovog formiranja dentalni plak se razvija jako brzo i u sebi sadrži na milione bakterija. Kao posledica ovih bakterija nastaje oštećenje zubne gleđi, nakon čega sledi upala desni i karijes.

Poređenja radi, kako biste shvatili opasnog plaka, treba da znate da u samo jednom miligramu naslaga može da bude i do 800 miliona bakterija.

 

Kako se boriti sa dentalnim plakom?

Statistika pokazuje da su pojave dentalnog plaka bile mnogo ređe, što je direktno povezano i sa samim načinom ishrane. Činjenica je da se sve lošije hranimo i da preovladavaju industrijski proizvodi. Tako da je pravilna ishrana prvo korak u ovoj borbi. 

Zatim na red dolazi razvijanje navika o pravilnoj oralnoj higijeni koja podrazumeva redovno pranje zuba četkicom bar dva puta dnevno, upotrebu konca za zube i tečnosti za ispiranje usta

Ono što većina populacije zanemaruje, to je redovna poseta stomatologu bar na 3 meseca.

Za još korisnih saveta pogledajte ostale tekstove na blogu, i zapratite nas na Instagramu i Fejsbuku kako biste bili u toku sa novitetima u našoj ponudi.

BACK TO TOP