Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Evo koje 4 vrste zuba ima svaka osoba i koja je njihova osnovna funkcija

Prevencija 17.11.2021
Evo koje 4 vrste zuba ima svaka osoba i koja je njihova osnovna funkcija

Svaki zub u našoj vilici je zadužen za neku aktivnost prilikom unosa hrane. Njihov broj se menja sa starosnom dobi, i vremenom imamo i do 32 zuba u vilici. Obzirom da su tako brojni bilo je potrebno napraviti neku klasifikaciju tj.podelu na vrste zuba . U nastavku vam predstavljamo svaku od ove vrste ponaosob.

 

Vrste zuba

Sekutići – Četiri prednja zuba u gornjoj i donjoj vilici svake osobe se nazivaju sekutići. Primarna funkcija ovih zuba je rezanje hrane. Prva dva sekutića sa obe strane imaginarne srednje linije poznata su kao centralni sekutići. Nijihova dva susedna zuba, (pored centralnih sekutića) poznata su kao bočni sekutići. Sekutići su karakteristični po tome jer imaju jedan koren i jako oštru ivicu.

 

Očnjaci – U usnoj duplji postoje četiri očnjaka. Dva u gornjoj vilicii dva u donjoj vilici. Oni se nalaze iza i pored bočnih sekutića. Njihova glavna funkcija je cepanje i kidanje hrane. Karakteristični su po tome jer imaju jednu, šiljastu kvržicu i jedan dugačak koren. Imaju najduži koren od svih zuba. Oni takođe služe za formiranje uglova usta.

 

Premolari (pretkutnjaci) – Ovi zubi se nalaze iza i pored očnjaka i dizajnirani su da drobe hranu. U usnoj duplji ima ukupno osam pretkutnjaka. U svakom kvadrantu usta su dva. Onaj najbliži srednjoj liniji je prvi premolar, a onaj najudaljeniji od srednje linije je drugi premolar. Ovi zubi mogu imati 3-4 kvržice. Maksilarni prvi premolar ima dva korena, a preostali premolari imaju jedan koren. U primarnoj denticiji nema pretkutnjaka. To znači da se oni pojavljuju kao trajni zubi kada deca napune između 10 i 12 godina.

 

Molari - (kutnjaci) - Najdublje postavljeni zubi u ustima su kutnjaci. Imaju šire i ravnije površine sa 4-5 kvržica. Spadaju u najšire vrste zuba u pogledu gornje površine. Dizajnirani su za mlevenje hrane. Donjovilični kutnjaci obično imaju 2 korena. Dok u gornjoj vilici kutnjaci, koji se nalaze iza drugih pretkutnjaka, obično imaju 3 korena. U stalnoj denticiji ima 12 molara sa po tri u svakom kvadrantu usta. Nazivaju se počevši od najbliže srednjoj imaginarnoj liniji kao prvi kutnjaci, drugi kutnjaci i treći molari. Iako, neki ljudi ne razviju u potpunosti treće kutnjake. Treći kutnjaci se često nazivaju umnjacima. Primarna denticija sadrži samo osam molara. To znači da se poslednja 4 molara formiraju u uzrastu od 12 - 21 godine starosti.

 

Kako sačuvati sve 4 vrste zuba u vilici?

Sticanje zdravih navika u oralnoj higijeni bi trebalo da bude nešto što se podrazumeva od ranog detinjstva. Ali nažalost to nije uvek slučaj. Sticanje svesti je proces koji može i da se nauči vremenom. Jako je bitno da shvatimo značaj zuba u vilici jer je on na više načinapovezan sa celokupnim zdravljem organizma. Od organa za varenje do krvotoka.

Redovna oralna higijena i odlasci kod stomatologa su glavni preduslov za zdrave zube, a u krajnjoj liniji i za njihov opstanak zuba u vilici.

Curasept u svojoj kolekciji nudi čitavu paletu artikala za oralnu higijenu. Posetite naš web shop i poručite svoje artikle već danas.

Jer zdrav osmeh nema cenu.

 

Kako da nas kontaktirate?

U međuvremenu nas zapratite na Instagramu i Fejsbuku kako biste bili u toku sa novitetima, a za još korisnih saveta posetite BLOG sekciju.

Uvek nas možete kontaktirati putem telefona +381 11 406 90 27

BACK TO TOP