Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Fluorid: Cinjenice i mitovi

Prevencija 22.01.2023
Fluorid: Cinjenice i mitovi

Mnogi su čuli da je fluorid veoma loš za zube, dok neki ipak misle da nije tako. Sakupili smo informacije koje su prednosti fluorida za zube i razotkrili mitove koje ste možda čuli.

 

Šta je fluorid?

Fluorid se dobija iz fluora, prirodnog elementa. Može se nalaziti u vodi, zemljištu kao i u mnogim vrstama hrane. Kako se prirodno proizvodi tako se može i veštački proizvesti, i može da se koristi u vodi za piće, pasti za zube i td. Florid ima funkciju da zube štiti od karijesa, tako što remineralizuje površinsku strukturu zuba koja je počela da se ruši.

 

Fluorid izaziva rak?!

Jedan od mitova da fluorid izaziva rak. Postoje stotine istraživanja koje nikada nisu uspela da pronađu vezu fluora i bilo koje vrste raka.

 

Važan nutrient za zdrave zube je fluorid 

Činjenica je da fluorid prepoznat kao veoma važan nutrijent za zdrave zube. U odgovarajućoj količini fluor jača zube. Karijes je rasprostranjen zdravstveni problem i samim ti mnoge zemlje su dodale fluor u svoje zalihe vode. Ovo je poznato kao fluorisana voda.

 

Temeljno proučavanje fluorisane vode za piće

Fluorisanje vode je temeljno proučavano i dokazano je da je ovakva voda efikasna i bezbedna. Postoje istraživanja da osobe koje ne koriste svakonevno ovu vodu, imaju duplo više problema sa karijesom u odnosu na one koji imaju pristup fluorisanoj vodi.

 

Fluor je jako štetan za decu

Još jedan od mitova da je fluor štetan za decu. Veoma je važan fluor za decu uzrasta od 7 godina kao i mlađu jer im u tom uzrastu pomaže u pravilnom razvoju zuba. Dovoljan unos fluora u detinjstvu je od suštinske značajnosti za jačanje naših zuba da traju ceo život. Deca koja gutaju pastu za zube tokom dužeg vremenskog perioda imaju povećan rizik od blage fluoroze. Fluoroza ne šteti vašim zubima ili zdravlju, nego je estetski problem u kome se na zubima pojavljuju fleke u vidu bledih belih linija.

 

Primena fluorida u stomatološkoj ordinaciji ima korist za odrasle 

Istraživanje je pokazalo da primena fluorida u stomatološkoj ordinaciji ima korist za odrasle. Posebno važi za odrasle osobe čiji zubi imaju sklonosti prema karijesu. Preporučuje se tretman fluorom najmanje jednom godišnje, u zavisnosti od vašeg oralnog zdravlja. 

 

Da li će previše fluorida izazvati zdravstvene probleme? 

Previše konzumiranje nekih stvari nije uvek dobro. Imamo primer za vitamin C koji previšim unosom u organizam izaziva bol u stomaku i dijareju. Nemojte da brinete o štetnim efektima, fluorizacija vode se ne proizvodi u velikim količinama. Tečnost za ispiranje usta, pasta za zube kao i drugi proizvodi za oralnu higijenu sadrži veću dozu, ali to je preporučena količina fluora za zdravije zube. Ako ste skloni karijesu, što zbog genetike ili lošeg zdravlja, biće vam potrebno da unesete više fluora od drugih. 

 

Prirodni element koji jača zube

Da li ste znali da je fluorid prirodni element koji jača zube? Da, dobro ste čuli fluorid jača zube od karijesa i samim tim smanjuje nastanak karijesa. A to je veoma neophodno za blistavi i zdrav osmeh! Redovana poseta stomatologa, fluorizacija vode, kao i zdrave navike oralne higijene su najbolji tretman za tvoj blistav osmeh. 

Ako vam je ovaj tekst bio od koristi podelite ga sa prijateljima, i ako niste zapratite nas na Instagramu i Fejsbuku.

BACK TO TOP