Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Interdentalna cetkica za zube: Kako je koristiti?

Oralna higijena 15.07.2020
Interdentalna cetkica za zube: Kako je koristiti?

Verovatno ti je do sada neko pominjao, ili imaš preporuku stomatologa da bi trebalo pored redovne četkice za zube u tvoju oralnu higijenu bude uključena i interdentalna četkica za zube? Ali ti ne znaš puno o njoj i deluje ti pomalo strašno?

Nema razloga za strah, jer ona je dizajnirana tako da ti pomogne da sačuvaš zdravlje zuba, a upravo o tome kako se koristi govorimo u nastavku.

Šta je interdentalna četkica za zube?

Interdentalne četkice su dizajnirane da pomognu u sprečavanju bolesti zuba, tako što otklanjaju komadiće hrane i zaostale bakterije između zuba. Što je naročito bitno u prevenciji protiv gingivitisa, karijesa i sl. Napravljene su tako da na vrhu imaju male dlačiće poslagane kružno, koje imaju za zadatak čišćenje prostora između zuba. Što se tiče veličina, ove četkice se prave u različitim širinama da odgovaraju veličini praznina, tj prostora između zuba. Zavisno od toga da li imate fiksne proteze, mostove i sl. ili samo vodite računa o higijeni, na osnovu toga se bira i veličina interdentalne četkice.

Da li interdentalna četkica zamenjuje zubni konac?

Obzirom da ova četkica na sebi ima veliki broj dlačica, samim tim prilikom prolaska kroz međuzubni prostor ona zahvata veću površinu nego zubni konac.ž

Kako pravilno koristiti međuzubnu četkicu?

Većina ljudi prilikom prvog susreta sa ovom četkicom ima odbojnost ili strah, ali nema razloga za tako nešto. Ovu četkicu je lakše koristiti nego što izgleda.

A evo kako se koristi:

Prvo približi četkicu do međuzubnog prostora, a zatim probaj lagano da pronađeš ugao pod kojim interdentalna četkica za zube, može da prođe između zuba.

Kada pronađemo odgovarajući ugao, lagano gurnemo četkicu do kraja i izvučemo natrag. Nema razloga da ponavljamo više puta, kao da je u pitanju četkica za pranje zuba. Jer tako samo možemo da dovedemo do povrede zubnih desni. Nema razloga ni da rotiramo četkicu. Jednostavno samo ubacite četkicu u prostor između zuba a onda izvucite. Svakako da treba da postoji određeni pritisak kako bi se ovaj prostor adekvatno očistio ali ne treba preterivati. Dovoljno je prilikom izvlačenja nagnuti ugao prema desnima.

Koliko često se koristi interdentalna četkica?

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan. Što više vremena posvetimo čišćenju prostora između zuba, to će zdravlje naših zuba biti bolje. Ono što je optimum je bar jednom dnevno, a najbolje svaki put nakon konzumiranja hrane.

Koja veličina četkice je najbolja?

Ako bismo rekli da je najbolje da koristiš makar i najmanju četkicu, nego da ne koristiš ni jednu, ne bismo bili daleko od istine. Međutim, o izboru interdentalne četkice, najbolje je da se posavetuješ sa svojim stomatologom. Svi imamo različite gustine međuzubnog prostora, pa samim tim svakome odgovara druga širina četkice.

Pomenuli smo na početku da nije sisto ako koristite interdentalnu četkicu na čistim dostupnim zubima ili imate određene dodatke kao što su fiksna proteza ili mostovi. U zavisnosti od toga, takođe biramo različite četkice koje su prilagođene ovoj nameni.

Na našem web sajtu imamo više modela interdentalnih četkica, prilagođenih većini potreba potrošača na tržištu. Na sledećem linku možeš pronaći sve dostupne modele četkica.

Zaprati nas na Instagramu i Fejsbuku da ispratiš sva aktuelna dešavanja i savete iz sveta oralne higijene. Ako imaš dodatna pitanja, slobodno nam se obrati i kontaktiraj nas.

BACK TO TOP