Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Kada treba dete da povedemo na pregled kod ortodonta?

Prevencija 01.05.2023
Kada treba dete da povedemo na pregled kod ortodonta?

Pravilan razvoj vilice i pravilan zagriz dugoročno garantuju zdravlje zuba. Položaj zuba u vilici, uslovljen je nizom faktora genima, položajem jezika i obraza, odnosom gornje i donje vilice, silama koje nastaju prilikom žvakanja, rastom i razvojem. Veliki broj dece ima problema sa rastom zuba. Zato većinu roditelja zanima kada treba dete da povedemo na pregled kod ortodonta. U nastavku pišemo detaljno o ovoj temi.

 

Prvi pregled kod ortodonta

Preporučuje se da deca do sedme godine posete ortodonta. Deca se u ovom uzrastu intenzivno razvijaju, pa je lakše uticati na potrebne korekcije vilice. Što se ranije počne s potrebnim tretmanom, lečenje će biti lakše, kraće i manje će koštati.

To je ponekad posledica loše navike korišćenja cucle varalice nakon što zubići izbiju, sisanja palca, griženja noktiju, grickanja unutrašnje strane obraza ili nepravilnog položaja pri spavanju. Sve su to znakovi da dete treba odvesti na ortodontski pregled.

 

Zdravstveni problemi

Neki zdravstveni problemi utiču na položaj zuba, napr. hronična upala krajnika zbog koje dete teško diše. Disanje, gutanje i izgovaranje pojedinih glasova pritom je, takođe, otežano. Nepravilan zagriz estetski kvari linije lica, ali još je veći problem što nepravilan položaj zuba olakšava njihovo pomicanje u vilici pa ih čini osetljivijima na spoljne uticaje. Pravilnom položaju, trpe najmanje opterećenje prilikom zagriza. Kod nepravilno postavljenih zuba, usled neravnomerno raspoređenih sila, može doći do njihovog loma u odraslom dobu, do paradontoze što znači povlačenja zubnog mesa.

 

Kada treba uvesti ortodontski aparatić?

Pre se smatralo da se aparatić stavlja tek kad detetu izrastu trajni zubi, ali u praksi se pokazalo da je korisnije kad se aparatić upotrebljava ranije, dakle već na mlečnim zubima. Danas se deci nudi mekana i usitnjena hrana, pa se zubi ne razvijaju dovoljno. Dolazi do zbijanja zuba, a neki čak ni ne izrastu, dok oni koji su izbili češće kvare. Zato se preporučuje deci koja jedu već sve namirnice, da se daje hrana koja nije previše usitnjena kako bi je dete moglo žvakati. Tako će se razvijati mišići usne šupljine i samu vilicu. Poremećaji u rastu zubi vidljivi su već i kod prvih zubića, mada to ne mora uvek značiti da se neće ispraviti tokom rasta susednih zuba.

 

Idealno doba za nošenje aparatića

Ne oslanjajte se na ličnu procenu, ako posumnjate u pravilan položaj detetovih zubića, pođite ortodontu na pregled. Uočite li da dete škrguće zubima u snu, da diše na usta i da mu se zubi krivo preklapaju, obavezno se posavjetujte sa ortodontom. Nepravilno pomicanje vilice i nepravilno raspoređeni zubići mogu otežati disanje i stvoriti probleme u izgovoru. Uz to se može poremetiti i probava, jer dete ne može zubima pravilno sažvakati hranu. Zubi se mogu ispravljati celog života, ali najbolje je za zdravlje zuba i vilice da se to učini već u detinjstvu. Idealno doba za nošenje aparatića kod većine dece je razdoblje kad se mečni zubi zamenjuju sa trajnima, između dve faze intenzivnog rasta. Tako nešto je moguće i mnogo ranije, ako ortodont proceni da je to nužno za pravilan razvoj zuba.

 

Za još korisnih saveta posetite BLOG sekciju i zapratite nas na Instagram ili Facebook stranici.

BACK TO TOP