Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Kako najlakše pregurati kada krenu prvi zubići kod bebe?

Prevencija 27.05.2021
Kako najlakše pregurati kada krenu prvi zubići kod bebe?

Da li ste znali da čak 22% roditelja ne primeti da rastu prvi zubići kod bebe, dok ne vide da je nikao prvi zub? Ovaj podatak je pokazatelj da neki simptomi mogu proći neopaženo. Iz ugla bebe to može da bude jako bolno, zato pogledajte kako da prepoznate kada kreću prvi zubići.

 

Kada kreću prvi zubići kod bebe?

Već nakon trećeg/četvrtog meseca beba kreće da istražuje svet oko sebe i da grize predmete oko sebe. Takoreći istražuje svet ustima. Ovo je prirodna reakcija na upalne procese koji se odvijaju u ustima tj. Desnima. Iza ovih navika se najčešće krije proces rasta zuba. Međutim kod svake bebe je drugačiji tajming početka rasta zubića mada je neki prosek oko šestog meseca. Upravo iz tog razloga se desi da nekim roditeljima prvi zubić prođe neopaženo. Pa tako ova faza grickanja predmeta može da potraje mesecima pre prvog zubića. 

Nije retkost da nekim bebama i prvi rođendan prođe bez zubića.

Iz tog razloga u nastavku predstavljamo najčešće reakcije beba, zapravo, simptome koji ukazuju da rastu prvi zubići kod bebe.

 

Znakovi koji ukazuju da rastu prvi zubići

Kod beba je karakteristično da kreću prvo da rastu donji zubi, a zatim gornji. Ono što je propratni i takoreći neizostavni element rasta zubića, jeste pojačana razdražljivost bebe.

U nastavku predstavljamo koji znakovi mogu da vam pomognu da prepoznate ovaj bolan proces vaše bebice:

 

  1.  Pojačana nervoza, propraćena nesanicom - Poznata je činjenica da se naš organizam obnavlja u večernjim satima, pa tako i zubići kod beba u ovo vreme intenzivnije pritiskaju desni, zbog toga je ovo mala noćna mora i roditelja i bebca.

  2. Blago otečene desni - Proces rasta zuba podrazumeva i probijanje tkiva. Pred samo nicanje se može već nazirati da zubić samo što nije izbio, a ta faza obično bude najbolnija.

  3. Pojačano dodirivanje u predelu uha - Ušni kanal se nalazi neposredno u blizini vilične kosti pa se bol često može prenositi na uho. Ovo treba budno ispratiti jer ne mora uvek biti znak rasta zubića, već zaista može biti i bol u uhu propraćen intenzivnim plačom bebe.

  4. Učestalo glodanje tvrđih predmeta - Pomenuli smo da bebe istražuju svet gurajući predmeta u usta, ali ovo je takođe i znak da su prvi zubići blizu. 

  5. Intenzivno lučenje pljuvačke (balavljenje) - Ovo je normalna faza u bebinom razvoju, i ne mora da nužno određuje početak rasta zubića. Ipak treba obratiti pažnju svakako.

 

Kakve tehnike primeniti da pomognemo bebi u ovoj fazi

Svaki roditelj će gledati da pronađe što efikasniji način da pomogne bebi da što lakše pregura ovaj period. Ali tehnike koje se mogu primeniti služe samo da umanje bol.

Najjednostavnija tehnika naših baka je masiranje bolnih mesta kažiprstom i hladnom vodom. Međutim, danas postoje i savremeni izumi koji su mnogo efikasniji.

Jedan od odličnih izuma koje možete pronaći na našem tržištu je CURASEPT silikonska glodalica za bebe. Ona je odlično rešenje jer nije previše tvrda a opet ima dovoljnu čvrstinu da prilikom zagrizanja pruži pritisak na desni. Sa jedne strane ima deo koji je obložen kratkim kvržicama, i koji prilikom zagriza prijatno masira i desni i nepce. Dok je sa druge strane formiran naprstak kako bi roditelj mogao da masira desni svojoj bebi.

Ova glodalica ima dvostruku prednost a to je što u prvoj fazi olakšava rast zubića a u odmakloj fazi kada se pojave zubići ima ulogu četkice. Nakon što beba krene da jede čvrstu hranu, zahvaljujući upravo ovim kvržicama, glodalica nastavlja da čuva higijenu zuba do prve četkice.

 

Posetite naš web shop

Posetite naš web šop na sledećem linku i pogledajte šta sve imamo u ponudi za higijenu zuba vaših mališana.

Zapratite nas na InstagramuFejsbuku da ispratiš sva aktuelna dešavanja i savete iz sveta oralne higijene. Ako imate dodatna pitanja, slobodno nam se obratite i kontaktirajte nas.

 

BACK TO TOP