Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Kako naučiti dete da pravilno pere zube?

Prevencija 28.03.2023
Kako naučiti dete da pravilno pere zube?

Svaki roditelj se trudi da najbolje razume kako naučiti dete da pravilno pere zube. Zato pričamo detaljno o ovoj temi u nastavku bloga.

 

Pravilno pranje zubića kod dece

Pravilno pranje zubića kod dece je veoma važno za dalji rast trajnih zuba. Stoga učenje dece kako pravilno prati zube, može biti prilično težak zadatak.

Sa učenjem i sticanjem pravih navika pranja zubića treba započeti što pre. Počinje se nežnim brisanjem detetovih desni i prvih zubića mekom krpicom, nakon svakog obroka.

Kasnije se kako izbijaju zubići uvodi i četkica za zube.

Zubi se peru ujutro nakon doručka i uvece nakon večere, a tokom dana potrebno je zubiće brisati gazom.

Kada mališani nauče pravilno da drže četkicu za zube, slobodno mogu i sami pokušati četkati zube, da bi polako stvorila navika držanja četkice u rukama. Za detaljno pranje zubića potrebno je još uvek da budu prisutni roditelji.

 

Trikovi kako naučiti decu da peru zube

Ukoliko vaše dete ne želi da pere zube, važno je da ga ne prisiljavate inačeće biti kontra efekat. Kao na pr. Dogodiće se da će drži usta tvrdoglavo zatvorena, ali  budite sigurni da traži malo više vaše pažnje i vašu reakciju.

Nemojte odustajati. Svakoga dan pokušavajte kroz igru navesti dete da pere zubiće.

Kako bi Vaše dete naučilo i prihvatio da pere zube, pokušajte da se koristite nekim malim trikovima:

-Povedite Vašeg mališana u kupovinu, kako bi izabrao četkicu za zube i na taj način se dete oseća odraslim i odgovornijim. Verovatno će ta četkica  biti sa likom njegovog omiljenog crtanog junaka. Tako će brže i lakše zavoleti svoje nove navike.

-Pustite ga da izabere i pastu za zube, naravno sa ukusom koji želi. Ne brinite se ako vaš mališan izabere pastu sa ukusom jagode, iako su slatkastog ukusa u potpunosti su bez šećera

-Perite zube zajedno sa Vašim mališanima, deca vole oponašati roditelje, a ujedno ćete se dobro i zabaviti.

-Najlakši sistem da zapamte kako da peru zubiće jeste uz igru i pesmu kisa-pada, trava-raste, kroz igru i pesmu sve je zabavnije i lakse

 

Roditelji treba da budu uzor

Uloga roditelja je jako važna da bi dete usvojilo zdrave navike jer je sasvim jasno da loša higijena dovodi do karijesa. Zato je važno da već od najranijeg detinjstva usvoji naviku svakodnevne oralne higijene.

Stomatolozi preporučuju da pranje zubića treba trajati oko 2 min.

Najteža disciplina je strpljivost, a za četkanje zuba je puno potrebno strpljenja deci.

Roditelji budite strpljivi sa vasim mališanima i oni će savladati i usvojiti svoju novu radnu naviku.

Zaprati nas na Instagramu i Fejsbuku da ispratiš sva aktuelna dešavanja i savete iz sveta oralne higijene. Ako imaš dodatna pitanja, slobodno nam se obrati i kontaktiraj nas.

BACK TO TOP