Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Kako održavati oralnu higijenu oko zubnog implanta?

Oralna higijena 16.09.2021
Kako održavati oralnu higijenu oko zubnog implanta?

Zubni implanti su se sa napretkom tehnologije pokazali kao idealna zamena za naše prirodne zube. Omogućavaju isti efekat žvakanja hrane i pravilnog govora, ali nažalost nisu svima dostupni. Ako spadate u osobe koje sebi mogu da priušte ovaj estetski momenat, onda je bitno i da znate kako izgleda pravilna higijena zubnih implanata.

U nastavku govorimo zašto je bitna oralna higijena implanata i kako se pravilno primenjuje.

Šta su zapravo zubni implanti?

Zubni implanti su titanijumski šrafovi koji svojim silindričnim oblikom imitiraju koren izgubljenog zuba. Sastoji se iz dva dela. Ima osnovu koja ide u kost i tzv. Krunicu koja se šrafi i vidi se iznad desni. Koliko god da ga imitira, implantat nije novi zub. Prirodni zub je osetljiv na pritisak zagriza i ima prirodnu odbranu od bakterija a implant to nema.

Zašto je bitna higijena implanta?

Pomenuli smo gore da zubni implant nema prirodnu odbranu kao pravi zub pa je iz tog razloga bitno temeljnije obratiti pažnju na higijenu oko njega.

Ukoliko se ne vodi dovoljno računa može doći do inficiranja sluzokože oko samog implants a zatim se proširiti i na litavu kost. Ovo u najgoroj varijanti može dovesti do gubitka implanta.

Zato je bitno poboljšati oralne navike, ukoliko pre ugradnje nisu bile na zavidnom nivou.

Kako održavati oralnu higijenu oko zubnog implanta?

Ovaj proces ne mora da bude komplikovan kao što na prvi utisak deluje. Pre svega je potrebno da imate adekvatna sredstva za oralnu higijenu.

Kada pomenemo oralnu higijenu prva asocijacija nam je četkica za negu oko implanta. Curasept u svojoj ponudi ima upravo ovu četkicu namenjenu za jednozubno održavanje higijene oko implanta. Četkica treba da bude mekana, sa zaobljenim vrhovima kako ne bi povredila mekano tkiv oko zubnog implanta. Upravo takva je specijalna CURASEPT Implant četkica. Prilikom četkanja posebnu pažnju treba obratiti na deo koji se nalazi na samom spoju krunice i desni jer je to prostor koji je najpodožniji zadržavanju bakterija. Ova četkica postiže maksimalne rezultate kada se koristi u kombinaciji sa ADS 705 pastom za zube.

Osim četkice potrebno je da koristimo i konac za zube. Naša preporuka je CURASEPT Professional konac.


Da bi oralna nega bila potpuna potrebno je i uključiti sredstvo za ispiranje usta. Za ovu namenu CURASEPT nudi specijalizovanu tečnost ADS 205 sa 0,05 % hlorheksidina (CHX) i 0,05 % natrijum fluorida, efikasno sprečava nastanak zubnih naslaga. Budući da je hlorheksidin vrlo postojan, ima tendenciju da ostaje na površini duže vremena nakon upotrebe i time štiti površinu zuba.

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas putem web sajta ili nas pozovite putem telefona +381 11 406 9027 ili nas zapratite na Instagramu ili Fejsbuku

BACK TO TOP