Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Kako pravilno prati zube?

Oralna higijena 06.07.2020
Kako pravilno prati zube?

Verovatno je do sada bilo prilike da čuješ od svog stomatologa da većina ljudi ne posvećuje dovoljno vremena oralnoj higijeni i da postoje pravila kako pravilno prati zube?

Upravo o tome pričamo u nastavku jer želimo da ti skrenemo pažnju na par bitnih stavki koje ti mogu pomoći da sačuvaš svoje prirodne zube.

Tehnika pranja zuba

Kod pranja zuba je najbitnija pravilna tehnika koju primenjuješ. To podrazumeva pravilne pokrete koje primenjuješ dok držiš četkicu. Poželjno je da ugao dlačica četkice u odnosu na zub bude pod uglom od 45 stepeni (približno). A potez četkice treba laganim i odsečnim potezima da ide od desni prema vrhu zuba. 

Najbolje je krenuti od spoljne strane redom, a onda oprati deo kojim grizemo tj. Gornju površinu zuba i na kraju prelazimo na unutrašnji deo. Ovde treba pomenuti da svaki zub treba preći više puta četkicom kako bismo bili sigurni da smo skinuli sve ostatke hrane sa njegove površine.

A onda sledi najbitnija stavka a to je pranje površine jezika. Ovo gotovo svaka osoba previdi prilikom oralne higijene a to je jako bitna stavka. Na površini jezika se nalaze sitne kvržice koje u sebi zadržavaju ostatke hrane i pića (kafe) pa je itekako bitno obratiti pažnju i na ovu površinu u okviru usne šupljine.

Celokupan postupak traje oko 2-3 minuta ali ne poštuju svi ovaj tajming. Zato obrati pažnju na vreme.

Koju četkicu treba koristiti za pranje zuba?

Sve češći saveti stomatologa su da treba koristiti što mekšu četkicu za zube, jer tako smanjujemo šanse da povredimo desni. Sve je veći izbor četkica na tržištu koje su prilagođene različitim potrebama. Recimo, ako nosiš fiksnu protezu takođe postoje četkice koje ti pomažu u održavanju higijene u ovoj situaciji.

Kakvu pastu za zube treba koristiti?

Kao i kod četkica, takođe, postoji veliki izbor pasti za zube, koje su prilagođene različitim zahtevima potrošača. U slučaju da se susrećeš sa krvarenjem desni ili imaš osetljive zube, jednostavno možeš da se konsultuješ sa stomatologom i u skladu sa situacijom odabereš odgovarajuću pastu za zube.

Ono što se često javlja kao greška kod odabira paste je da svi ukućani koriste jednu pastu a uopšte ne mora da bude pravilo da ta ista pasta odgovara svim članovima porodice.

Kada zameniti četkicu za zube?

Ovo je stavka koja je pored održavanja higijene jako bitna. Jer ako brineš da li menjaš peškir i jastučnicu, onda treba redovno da menjaš i četkicu za zube.Ne radi se ovde samo o tome da li se stara četkica pohabala ili nije. Nećešvaljda čekati da opadnu sve dlačice pa da je promeniš? Ono što je jako učestala greška je upravo to što četkicu koristimo jer je i dalje ,,u funkciji”, međutim iako izgleda da ,,može da traje”, četkicu treba menjati iz higijenskih razloga. Naročito, ako smo u međuvremenu bili prehlađeni. U tom slučaju možemo ponovo da se razbolimo i ne sluteći da smo sami sebe opet zarazili istim česticama virusa. Ono što se savetuje kao optimalno vreme korišćenja četkice je do 3 meseca (ne uključujući prehladu).

Ako imaš bilo kakvo pitanje u vezi naših proizvoda, slobodno nam se obrati. Na sledećem linku se nalazi naš kontakt.

BACK TO TOP