Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Karijes: Sta je zapravo i kako se leci?

Prevencija 30.06.2021
Karijes: Sta je zapravo i kako se leci?

Karijes je verovatno jedan od prvobitnih razloga zašto odlazimo kod stomatologa na pregled. Ukoliko to radimo redovno (na dva do tri meseca) onda ovo iskustvo ne mora biti neprijatno.  Ne zaobilazi nikoga, ni decu ni odrasle.

Zato u nastavku govorimo o tome šta je i kako se leči karijes.

 

Šta je karijes?

Karijes se ubraja u najčešća oboljenja zuba savremenog čoveka. Kreće kao površinsko oštećenje zubne površine, i najčešće se pojavljuje u delu koji se zove ,,grizna površina”. On prvo izgleda kao mrlja (prljavo bele boje) a onda postaje sve uočljiviji. Ovo se dešava usled demineralizacije zubne gleđi koju uzrokuju kiseline nastale spajanjem bakterija sa ostacima hrane i šećerima. Ukoliko se pojavi u međuzubnom prostoru, najčešće je teško uočljiv stomatolozima, i bude primećen tek u poodmakloj fazi. Zato je prilikom oralne higijene neophodno korišćenje konca za zube ili interdentalne četkice.

 

Koji su uzroci za nastanak karijesa zuba?

Prvi i glavni uzrok je neadekvatna oralna higijena i preskakanje redovnih poseta stomatologu. Drugi uzrok se odnosi na hemijski sastav a to je spoj bakterija sa ostacima hrane. Ovo je direktno povezano sa lošim navikama u ishrani i unošenje hrane bogate šećerima. Uzastopnim ponavljanjem loših navika podstiče se razvoj, pa karijes zuba napreduje što dovodi do oštećenja vitalnog dela zuba.

 

Simptomi nastanka karijesa

Najveći problem karijesa u početnoj fazi je bezbolni nastanak i formiranje oštećenja na zubnoj gleđi. Najčešće kreće promena boje zubne gleđi, a onda postaje sve tamnija i uočljivija. Nastavkom razaranja zubne površine počinju bolni simptomi. Prvo kreće reagovanje na toplo i hladno a u odmakloj fazi dolazi do upale celog zuba, i upale desni. Uglavnom je propraćeno i neprijatnim zadahom. U ovoj fazi infekcija je usled komplikacije prešla na ,,zubni živac” – pulpu zuba i sad se intenzivna bol može javiti i bez konzumiranja hrane i pića. Ovo je najčešće prilično poodmakla faza koja zahteva složenu intervenciju stomatologa, koja podrazumeva umrtvljavanje i vađenje živca.

 

Karijes kod dece

Najmlađa populacija je najosetljivija na ovu rasprostranjenu bolest zuba. Kod najmlađih je zubna gleđ najtanja a sama nepravilna ishrana (sokovi i slatkiši) koja je karakteristična za ovaj uzrast direktno napada zubnu gleđ. Tu je presudan i rditeljski faktor koji najčešće kasno krene da obraća pažnju na oralnu higijenu kod dece. Zato se već u periodu nicanja prvih zubica preporučuje upotreba glodalice tj. masažera za desni.

 

Kako se leči karijes?

Kada je već došlo do vidljive pojave karijesa, kasno je da više bilo šta pokušamo sami da uradimo. To znači da je vreme da intervenciju prepustimo stomatologu. Proces lečenja se nastavlja u stomatološkoj ordinaciji. Zavisno od stepena oštećenja zavisiće i intenzitet bola koji se javlja kod intervencije. Stomatolog prvo treba da očisti sve delove zuba koji su zahvaćeni karijesom, a zatim krene sa ispunjavanjem šuplje površine plombom. Ili ako je povređen živac onda se prvo stavlja lek, pa nakon par nedelja sledi finalno ,,zatvaranje zuba” trajnom plombom.

 

Prevencija karijesa

Najbezbolniji način da se izborite sa karijesom jeste negovanje zdravih navika u ishrani, oralnoj higijeni i redovne posete stomatologu.

Što se tiče pravilne oralne higijene preporučuje se redovno četkanje zuba četkicom i pastom za zube, kao i upotreba zubnog konca, interdentalnih četkica i tečnosti za ispiranje zuba.

Ako imate dodatnih pitanja u vezi pravilne upotrebe CURASEPT proizvoda u prevenciji karijesa, budite slobodni da nas pozovete putem telefona +381 11 406 9027

Zapratite nas i na Instagramu i Fejsbuku kako biste bili u toku sa novitetima u oblasti oralne higijene.

BACK TO TOP