Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Koja je najbolja pasta za zube?

Oralna higijena 06.10.2020
Koja je najbolja pasta za zube?

Ako u trenutku, dok ovo čitate nemate nikakvu pastu za zube samo zato što ne znate koja je najbolja pasta za zube, onda ste u velikom problemu. Nakon što smo vas dovoljno ,,uplašili” vreme je da spustimo loptu i ukažemo vam na značaj paste za zube u oralnoj higijeni.

Iako se smatra pomoćnim sredstvom za pranje zuba, ona je zapravo primarna. U sebi sadrži sve neophone sastojke koji u kombinaciji sa četkicom za zube sprečavaju nastanak zubnih oštećenja. Poput karijesa, dentalnog plaka i zubnog kamenca.

U nastavku teksta, probaćemo da vam pomognemo da se odlučite koja pasta bi bila idealna za vas u svakodnevnom održavanju higijene usne duplje.

 

Istorija paste za zube

Arheološka nalazišta svedoče da je još tokom praistorije postojala svest o očuvanju zdravlja zuba. A sami počeci dosežu čak do faraonskih grobnica u Egiptu. Naravno, materijali od kojih su se tada pravila sredstva za negu zuba su bili daleko od prijatnih za usnu duplju. Međutim, pozitivna stvar je da su bar bila na biljnoj osnovi.

Prve paste za zube najsličnije današnjima su se pojavile nakon 1860. godine ali je najveća tehnološka prekretnica bila tokom 20 veka. Zato se može reći da mi danas imamo sreće da živimo u vreme kada je tehnologija toliko napredovala da su paste izuzetno prijatne za korišćenje, a da je sve ostalo na našoj odgovornosti i zdravim navikama.

 

Dve vrste paste za zube

Gledano iz stomatološkog ugla, osnovna podela bi se mogla izvršiti prema nameni. Što znači da postoje ,,obične” paste i terapijske paste za zube.

U obične paste za zube se ubrajaju sve one paste koje su namenjene širokoj populaciji i postoje u raznim ukusima i bojama. Koja će biti vaš izbor uvek zavisi od količine novca koju ste spremni da izdvojite. Mogu biti sa i bez fluora u sebi. Kao i one prilagođene deci, naročito mlađem uzrastu koji još ne razume značaj upotrebe. Pa, im jači ukus namenjen odraslima stvara osećaj odbojnosti.

Jedna od običnih pasti za svakodnevnu upotrebu je: 

CURASEPT DAYCARE COOL MINT

Ova pasta sa ukusom mente je namenjena za svakodnevnu negu zuba. Preporuka je da se koristi najmanje dva puta dnevno. Jača zubnu gleđ i štiti od propadanja zuba.

Ova pasta NE SADRŽI ALKOHOL, kao ni SLS, i najbitnije ne iritira sluznicu usta.

Terapijske paste su one koje su namenski napravljene za određene probleme u negovanju zdravlja zuba. U ovu grupu spadaju paste poput:

CURASEPT ADS 705 pasta za zube

Ova pasta se preporučuje kod fiksnih ortodontskih aparata ili korisnicima zubnih proteza, ljudima sa ugrađenim zubnim implantatima, kao i onima koji imaju problema sa zubnim tkivom. Sadrži 0,05% hlorheksidina (CHX) i 0,05% fluorida za sprečavanje nastanka zubnih naslaga. Nakon operativnih zahvata preporučuje se da se koristi zajedno sa rastvorim za ispiranje usta Curasept ADS® 220, koja isto tako sadrži hlorheksidin. Ova dva sredstva zajedno predstavljaju odličnu zaštitu od karijesa.

 

I na kraju, koja je najbolja pasta za zube?

Na tržištu postoje i namenske pasta za izbeljivanje zuba, ali ono što je najbitnije je da ne treba da lečimo posledicu nego uzrok. Što znači da ćemo zdravim navikama i zdravom ishranom pre sačuvati zdrave i bele zube. A odabir prave paste može samo da nam pomogne u tome.

Ako smo ovim tekstom uspeli da vam pomognemo da zaključite koja je najbolja pasta za zube, pogledajte na sledećem linku kakve sve paste za zube imamo u ponudi.

Kako biste bili u toku sa aktuelnim ponudama ne zaboravite da nas zapratite na Instagramu.

BACK TO TOP