Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Namirnice koje štete zubima

Prevencija 24.03.2022
Namirnice koje štete zubima

Od davnina postoji izreka, zdravlje na usta ulazi, međutim, nisu sve namirnice zdrave. Nažalost postoje i namirnice koje štete zubima. Upravo o njima pričamo u nastavku. Kako bismo Vam skrenuli pažnju šta treba da izbacite iz ishrane da biste sačuvali zdrave zube.

Namirnice koje su zdrave za zube, deluju kao prirodni prečišćivači i poželjne su u svakodnevnoj ishrani, ali postoje i one loše. Upravo njima pogoduje činjenica da je usna duplja ispunjena stotinama bakterija koje su tu nastanjene. Samim tim, ako se bar malo zapostave navike održavanja oralne higijene, one će naći način da se razmnožavaju i uništavaju zubnu leđ.

 

Koje su to namirnice koje štete zubima?

Kada govorimo o namirnicama koje štete zubima, tu spadaju sve namirnice koje sadrže veštačke dodatke u svom hemijskom sastavu. Što inicira da su to mahom industrijski proizvodi.

Namirnice koje su štetne po zubnu gleđ, delimo na slatke, slane i napitke koji takođe podpadaju pod namirnice.

 

Slatkiši koji štete zubima

Prva asocijacija koju imamo kada kažemo da slatkiši nisu dobri za zube je upravo šećer. Iako ova namirnica nije zastupljena samo u slatkim proizvodima ipak je ovde najdominantnija. Kako je većina slatkiša uglavnom lepljive strukture to povećava šanse da se duže zadrži na površini zuba. Samim tim stvara se idealna sredina za nastanak bakterija i oštećenje zubne gleđi.

Najopasnija je činjenica što su deca mahm konzumenti ovih namirnica, pa još ako je oralna higijena na niskom stupnju dolazi do kvarenja zuba.

 

Slaniši koji kvare zube

Verovatno o slanim grickalicama niste razmišljali kao nečemu što sadrži veliku količinu šećera ali je verovali ili ne istina. Grickalice poput čipsa sadrže veliku količinu skroba koji se pretvara u šećer prilikom žvakanja u ustima.

Pored hemijske opasnosti po zubnu gleđ, slane zanimacije su problematične i zbog svoje strukture. Ona im pomaže da se zavuku i zadrže na teško dostupnim mestima između zuba.

Vodite računa o svojoj ishrani, kao i o oralnoj higijeni jer jedino tako ćete uspeti da sačuvate zdrave zube i lep osmeh.

Curasept - Zajedno za lepši osmeh.

BACK TO TOP