Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Navlake za zube i važnost održavanja oralne higijene

Prevencija 27.10.2021
Navlake za zube i važnost održavanja oralne higijene

Navlake za zube ili zubne krunice imaju zadatak da produže vek trajanja zuba. Međutim, ako se ne vodi računa o oralnoj higijeni može se desiti da bude suprotno i da se vek zuba skrati. Ljudi koji urade krunicu a zapostave higijenu osuđeni su na gubitak zuba.

 

Šta su zapravo navlake za zube?

Navlake za zube su trajni ortodontski dodatak na postojeći zub koji nakon ugradnje zajedno sa zubom čini zubnu celinu. Ovo je rešenje koje se praktikuje kada se prirodna krunica ošteti ili izgubi usled neadekvatnog održavanja oralne higijene. Većina se odluči na ovaj potez u nadi da su rešili problem zauvek. Važno je napomenuti da ovo nije trajno rešenje ali jeste dugoročno. 

 

Kakve sve navlake postoje?

Zubne navlake imaju više jedan zajednički naziv a to je viniri. Međutim, prema načinu izrade i implementiranja dele se na metalokeramičke krunice, bezmetalne krunice i keramičke fasete. Za koju god da se donese odluka oko ugradnje, u konsultaciji sa svojim stomatologom, jako je bitno da to bude kvalitetno odrađeno. Što znači da treba birati ordinacije po nekom kriterijumu preporuci i sl. Kako bi materijal bio kvalitetan a postupak odrađen pedantno. Jedino na taj način će navlaka za zub imati što duži vek trajanja. 

 

Koliko traju navlake za zube?

Već smo pomenuli da ovo nije trajno rešenje, iz razloga što nije definisan jasno rok trajanja. Na samu trajnost navlake za zube utiče puno faktora.

Od kvaliteta materijala, stručnosti stomatologa do održavanja higijene.

 

Kako održavati oralnu higijenu oko navlake za zube?

Potrebna je pojačana i detaljnija higijena posebno izmedju zuba kako bi se sprečio nastanak karijesa i upaljenih desni. 

Obzirom da veštački materijal dolazi u spoj sa zubnom površinom, jako je bitno održavati deo zuba koji dodiruje desni. U ovom slučaju nije dovoljna samo četkica za zube. Potrebna je pojačana higijena koja uključuje i konac za zube. Ako je međuzubni prostor nezgodan za upotrebu konca onda koristimo interdentalne četkice

Preporuka je da na kraju pranja zuba, koje treba da traje minimum 2 minuta, usnu duplju isperemo sa tečnošću za ispiranje usta.

Nadamo se da su vam ove informacije bile od koristi i da će vam pomoći da što duže sačuvate svoje navlake za zube.

Za još korisnih saveta zapratite nas na Instagramu ili Fejsbuku, a ako vam je lakše od sada naše savete možete i gledati na Youtube kanalu.

BACK TO TOP