Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Održavanje zdravlja zuba kod osobe sa Daunovim sindromom

Prevencija 07.07.2024
Održavanje zdravlja zuba kod osobe sa  Daunovim sindromom

Održavanje zdravlja zuba kod osobe sa 

Daunovim sindromom

 

Nega zuba je veoma važna za svakoga, pa tako i za one osobe koji imaju Daunov sindrom. Daunov sindrom je genetsko stanje koje utiče na razvoj tela i mozga, uključujući i zube. Može doći do toga da zubi kasnije izbiju nego obično, a redosled nicanja može biti drugačiji. Kao što može doći do anomalije zuba što predstavlja nedostajući zub ili zub manji od proseka.

Važno je da naučite kako da se sa ovom situacijom nosite i postupate.

 Nekoliko jednostavnih saveta koji će olakšati Vašem detetu i Vama održavanje zdravlja zuba.

 

Počnite sa sticanjem navika

Čim se pojave prvi zubi, krenite sa korišćenjem četkice za zube. Važno je da dete stiče navike čišćenja zuba od malih nogu.

 

Izaberite pravu četkicu 

Izberite pravu četkicu za Vaše dete, tako što ćete izabrati četkicu za zube sa mekanim vlaknima i sa malom glavom. One su veoma nežne za desni i zube. Kao što je značajno da stiču navike čišćenja zuba minimum dva minuta četkicom tako je i značajno čišćenje zuba koncem za zube.

 

Nadgledajte dete 

Veoma je važno Vaše prisustvo, bilo da ste roditelj ili pratilac. Često je potrebna Vaša pomoć, zato je važno da budete u blizini i u svakom trenutku priskočite u pomoć pri četkanju i korišćenju konca. Nadgledajte ga dok pere zube i pokažite mu kako da to pravilno radi.

 

Prilagodite se njegovim potrebama

Ako Vaše dete ne voli ukus paste za zube ili mu smeta neka tekstura, probajte različite paste dok ne nađete onu koja mu odgovara. Prilagodite se njegovim potrebama i probajte da pronađete četkicu za zube koja će mu odgovarati. Kako bi ubrzo i zavolelo održavanje oralne higijene.

 

Redovan odlazak kod stomatologa

Planirajte redovnu posetu stomatologu na svakih šest meseci, bilo da se radi čišćenje kamenca ili provera zuba. Važno je odlaziti kod stomatologa koji rade sa osobama sa posebnim potrebama, koji Vam mogu pomoći da se brinete o zubima na pravi i adekvatan način. Rana intervencija može sprečiti da dođe do nekih većih i težih problema.

 

Loše navike

Deca često imaju loše navike poput sisanja palca i škrgutanja zubima. Ako se desi da takve navike potraju dugo, mogu uticati na razvoj zuba. U tom slučaju je potrebno porazgovarati sa stručnim licem kako tu fazu prevazići i rešiti. Razgovarajte sa stomatologom o korišćenju štitnika za usta ako je za tim potrebno.

 

Potrebna mu je sigurnost

Pomozite detetu da se oseća sigurno. Mnoga deca se plaše od odlaska stomatologu. Potrebno je da detetu objasnite šta mogu da očekuju i pokažite mu da nema razloga za strah.Tako ćete ga pripremi i ublažiti strah od odlaska kod zubara. 

 

Zdrava ishrana

Zdrava ishrana igra veliku ulogu u zdravlju zuba. Bitno je na vreme ograničite slatkiše i gazirana pića, a forsirati više voća, povrća i mlečnih proizvoda, jer osobe sa Daunovim sindromom mogu biti podložnije karijesu.

 

Naučite ga da brine o sebi

Kad dete poraste, naučite ga da samo pere zube i koristi konac. To će mu pomoći da postane nezavisnije. Podstičite nezavisnost u rutinama oralne higijene što je više moguće, s obzirom na mogućnosti pojedinca.

 

Pohvalite dete

Slavite uspeh. Pohvalite dete kad samostalno opere zube ili mirno sedi kod zubara. To će ga motivisati da nastavi sa dobrom oralnom higijenom. Stvorite mu mirno okruženje sa puno podrške, to mu može pomoći u smanjenju anksioznosti.

Održavanje zdravlja zuba kod osoba sa Daunovim sindromom zahteva strpljenje i razumevanje. Ranim i redovnim rešavanjem izazova, možemo doprineti zdravom i blistavom osmehu. Svaka osoba je jedinstvena, tako da je ključno prilagoditi pregled individualnim potrebama. Uz odgovarajuću podršku i pažnju, dete će uživati u zdravom osmehu u godinama koje dolaze.

 

Ovaj blog ima za cilj da pruži praktične savete i ohrabri roditelje i pratioce, naglašavajući važnost zdravlja zuba.

 

Ako imate bilo kakvo pitanje u vezi naših proizvoda, slobodno nam se obratite. Na sledećem linku se nalazi naš kontakt.

BACK TO TOP