Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Parodontopatija: Zbog čega se javlja i kako se leči?

Prevencija 27.01.2021
Parodontopatija: Zbog čega se javlja i  kako se leči?

Ukoliko ste primetili krv prilikom pranja zuba, prilikom korišćenja čačkalice ili ako zagrizete malo jače, onda verovatno imate problem sa oboljenjem koje se naziva parodontopatija tj. parodontoza. Osim krvarenja, za ovo oboljenje je karakteristično i pomeranje zuba u različitim pravcima koje dvodi do razmaka u međuzubnom prostoru.

Svi ovi simptomi su dovoljan razlog da se obratite stomatologu na vreme.

Zato smo vam pripremili detaljno objašnjenje ovog oboljenja u nastavku kako biste lakše prepoznali simptome i na vreme preduzeli neophodne mere.

Ali prvo, da bismo bolje razumeli parodontopatiju, treba da se upoznamo sa anatomskim sastavom koji okružuje zub. Svaki zub ima potporni aparat tj, tkivo koje ga drži i daje mu čvrstinu, kako bi bio otporan na zagrižaj. Upravo je ovo mesto na kome se temelji ceo problem parodontopatije, i odakle kreće sa razaranjem tkiva. 

 

Kako nastaje parodontopatija?

Direktan uzročnik koji može ukazivati na parodontopatiju uglavnom je hronično i dugotrajno krvarenje desni, i to se može javiti čak i u ranoj mladosti.

Takođe, do ovog oboljenja dovodi i dentalni plak koji u svom sastavu sadrži gomilu mikroorganizama. Koji u kombinaciji sa nepravilnom negom zuba, dovodi do razmnožavanja mikroorganizama i do  stvaranja zubnog kamenca. Poznato je da kamenac inače iritira desni i dovodi do poremećaja cirkulacije. Uslad ove hronične iritacije desni postaju upaljene, crvene i otečene i samim tim često, usled bilo kakvog mehaničkog pritiska, krvare.

Događa se da izlaganje velikom stresu i nagli pad imuniteta, takođe direktno povećavaju rizik za nastanak parodontoze.

 

Ko najčešće oboljeva od parodontoze?

Predispozicije za oboljevanje od parodontoze / parodontopatija imaju prvenstveno osobe koje ne održavaju pravilno oralnu higijenu, u pušači, dijabetičari i pušači.

 

Da li parodontopatija može da uticati na opšte zdravlje organizma?

Nije isključeno da na duge staze ova bolest utiče oboljenja pluća, pojave dijabetesa, nastanka srčanih oboljenja, dolaska do preranih porođaja, pa čak i u pojedinim slučajevima i do smanjene težine beba na samom rođenju.

 

Šta je posledica parodontopatije?

Obzirom da ovo oboljenje - parodontopatija dovodi do dubinskog razaranja parodontalnog tkiva, posledica je ,,rasklimavanje” zuba, njihov nepravilan raspored, a u najgorem slučaju ovo se završava gubitkom zuba.

 

Kako se leči parodontoza?

Parodontoza se najčešće leči antibioticima ili u težim slučajevima pomoću savremenih lasera. Ukoliko je bolest uzela maha onda se pristupa i hiruškom zahvatu, a izlečenje može trajati i više godina. Kako bi se ubrzao proces oporavka i sprečile postoperativne komplikacije Curasept je patentirao Parodontalni gel. Gel se može poručiti na ovom sajtu, klikom na link u prethodnoj rečenici.

 

Kako sprečiti da nastane parodontopatija?

Kako biste sprečili nastanak ovog oboljenja redovno vodite računa o oralnoj higijeni i posećujte stomatologa. Kod pranja zuba, treba ih četkati sa spoljašnje ali i unutrašnje strane. Preporuka je da steknete naviku da koristite interdentalne četkice i konac za zube, za temeljno čišćenje svih delova zuba. Sve ovo dodatno pojačava tečnost za ispiranje usta koja uklanja ostatak bakterija.

BACK TO TOP