Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Pranje zuba kod dece

Oralna higijena 02.03.2021
Pranje zuba kod dece

Ova tema je velika nedoumica kod mnogih roditelja, ponekad nažalost isuviše kasno. Pranje zuba kod dece počinje već sa prvom hranom nakon samog mleka koje beba dobija od majke. Zatim se nastavlja sa osamostaljivanjem i sticanjem pravilnih navika. Zato smo u ovom tekstu odlučili da vam pojasnimo kako to pravilno da odradite. Tj, kako da dete naučite oralnim navikama od malih nogu.

 

Pranje zuba kod beba

Verovatno vam je ovo novost ali da, sve zapravo počinje još u periodu kada beba počinje sa uzimanjem prve kaše. Preporuka je da krenete od gaze koju prethodno namočite u vodu ili čaj, a zatim namotate oko kažiprsta. Nakon toga obiđite po celoj usnoj duplji i obrišite je što detaljnije. 


Kako bi olakšao ovaj proces, Curasept je patentirao masažer za desni. On je zapravo poput četkice sa , sitnim silikonskim vlaknima. On sa jedne strane omogućava masiranje desni i čišćenje prvih zuba ako ga beba koristi samostalno. Sa druge strane je podešen da može da se koristi kao naprstak od strane roditelja koji detetu održava higijenu.

 

Pranje zuba kod dece

Ovde već govorimo o detetu koje je napunilo ili tek treba da napuni tri godine. Pa je vreme da se detaljnije posvetimo ovom jako bitnom delu kada treba da dođe do osamostaljivanja. 

Najbitnija stavka u ovom periodu je predstavljanje značaja oralne higijene i stvaranja ove navike. Ovo ume da bude teško, jer smo svi po prirodi ,,lenji” - naročito u ovom periodu.

Uporedo sa stvaranjem navike, ide i pravilna tehnika pranja zuba. Ranije smo pisali na temu kako pravilno prati zube, pa se možete podsetiti klikom na prethodni link.

Očekuje se da roditelj u samom startu primeni tehniku i pere detetu zube, a onda da ono samo preuzima četkicu. U ovom periodu je najbolje krenuti bez paste za zube, sve dok se ne uverimo da je dete neće progutati.

Da bi dete što prirodnije prihvatilo ove navike, bitno je i da, sam postupak ne bude zastrašujući i da to nikako ne doživi kao neprijatno iskustvo. 

 

Odabir dečije četkice za zube

U skladu sa tim treba obratiti pažnju na sledeće stvari kod odabira četkice za zube:

– četkica za zube treba da je meka,

– glava četkice je poželjno da bude što manja ali efikasna,

– vlakna širom četkice treba da budu jednake dužine i mekana.

Zbog toga Curasept program dečije četkice za zube sadrži dva modela četkica:

 

Za mlađu decu do 3 godine: BIOSMALTO 0-3

Za stariju decu 3 - 6 godina: BIOSMALTO 3-6

 

Na kraju kada sve korake ispunite, treba vam samo strpljenje dok deca sve lepo usvoje. Ali ne postoji drugi put da sačuvate zdravlje dečijih zuba.

Zaprati nas na Instagramu i Fejsbuku da ispratiš sva aktuelna dešavanja i savete iz sveta oralne higijene. Ako imaš dodatna pitanja, slobodno nam se obrati i kontaktiraj nas.

BACK TO TOP