Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Preventivni pregledi mlečnih zuba

Prevencija 05.10.2022
Preventivni pregledi mlečnih zuba

Preventivni pregledi mlečnih zuba su osnov za zdrava usta i zube Vašeg deteta. Iako ovo većina roditelja zanemaruje vodeći se idejom da se mlečni zubi menjaju. Što je aplsolutno pogrešno. Zato više na ovu temu u nastavku teksta.

 

Zašto su preventivni pregledi mlečnih zuba jako bitni?

Savesni roditelji imaju naviku da povremeno proveravaju zube svog mališana, što je korektno ali nedovoljn stručno. Zato bi zubiće Vašeg mališana trebalo da pogleda i stomatolog. Idealno je ako je ta osoba dečiji stomatolog jer će to biti manji stres za dete i prvi susret sa stomatologom će proći bezbolno. Ovo je jako bitno jer stmatolog zna na šta treba da obrati pažnju prilikom pregleda.
 

Kako treba da izgleda prvi susret sa stomatologom?

Već smo pominjali da prvi susret sa stomatologom treba da bude što opušteniji. Zapravo dete treba dovesti na pregled pre nego što se pojave kvarovi. N ovaj način će biti mesta da se dete upozna sa stomatološkim rekvizitima i njihovom namenom. Samim tim će i svaki sledeći pregled biti prijatniji.

U trenutku kada bude potrebno da se uradi neka intervencija – vađenje ili popravka zubića, dete će već biti naviknuto na dolaske kod stomatologa i neće imati odbojnost prema tome. Verovatno već nagađate koliko je bitno da sve ide postupno jer većina nas smo svedoci da deca stvore gard prema stomatologu i onda zubi brže propadaju.

 

Koliko često se preporučuju posete dečijem stomatologu?

Za početak dovoljno je da redovne posete budu na 6 meseci, a kada krenu stalni zubi onda na svaka 3 meseca.
 

Kako pravilno održavati zdravlje mlečnih zuba?

Podrazumeva se da zubiće treba prati barem dva puta dnevno četkicom i pastom za zube. A poželjna je i upotreba interdentalnih četkica jer one dopiru do mesta gde obična četkica ne zalazi.

Za još korisnih saveta zapratite nas na Instagramu i Fejsbuku.

 

BACK TO TOP