Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Prvi zubići: Kad rastu, šta dete oseća i kako smanjiti tegobe?

Prevencija 15.04.2023
Prvi zubići: Kad rastu, šta dete oseća i kako smanjiti tegobe?

Prvi zubići sa sobom nose tegobe za dete, kao i brojne neprospavane noći kako za njih, tako i za roditelje. Za nicanje zuba kod beba roditelji treba da budu pripremljeni već u prvim mesecima života. Kako bi znali da prepoznate simptome i na koji način detetu da ublažite tegobe, pročitajte i saznajte u nastavku teksta.
 

Kada bebi rastu prvi zubići?

 

Svaka beba je posebna tako i vreme za nicanje prvih zubića individualno. Mlečni zubi najčešće niču nakon četvrtog meseca, a nicanje zubića kod beba nakon dvanaestog meseca smatra zakasnelim. To ne mora biti razlog za brigu. Nicanje zuba kod beba podrazumeva dvadeset zubića tokom prve tri godine života, pa je to jedan od razloga zašto roditeljima izgleda kao da deci non stop rastu zubi.

 

Rast zuba kod beba ima nekoliko faza:

 

Nicanja zuba 0 – 6 meseci

 

Nicanje do šestog meseca smatra se periodom mekanih desni. Bebini prvi zubi su tokom ovog perioda ispod desni, što znatno olakšava proces dojenja. Može se desiti  da po rođenju deteta jave tvorevine koje su slične zubima, a zapravo je reč o orožalim zaostacima tkiva iz kojih se razvijaju zubne klice. Ovo su predmlečni, a ne mlečni zubi!

Predmlečni zubi nisu vezani za kost, lako ispadaju, što može predstavljati opasnost. Nicanje zuba pre četvrtog meseca se smatra preranim, pa je potrebno konsutovati se sa dečijim stomatologom, koji će najverovatnije preporučiti vađenje ukoliko nisu u pitanju mlečni zubi.

Nicanja zuba 6 – 10 meseci

 

Prvi zubići kod beba se najčešće javljaju u šestom mesecu i traje do desetog meseca, poznata je i kao faza prvih sekutića. U ovom periodu zubi bebe polako probijaju desni i izlaze na površinu. Zubići koji prvi izbijaju su tu obično dva središnja donja sekutića ili jedinice kako ih nazivaju stomatolozi.

Prvi zubi koji niču su sekutići, ali samo jedinice, nakon donjih, posle nekoliko meseci rastu i gornje jedinice. Zatim izrastu ostali sekutići, još dva dole i gore, jer sekutića ukupno ima osam i rastu postepeno, u razmaku od nekoliko meseci. Bebe tako do godinu dana imaju sve sekutiće, odnosno jedinice i dvojke i na gornjoj i na donjoj vilici.

 

Nicanja zuba 10 – 18 meseci

 

Faza nicanja prvih zubića kod beba podrazumeva rast četvorki. Kod nekih beba se može desiti da im dvojke izrastu oko osmog meseca, u zavisnosti od toga kada je izbio prvi zubić. 

Redosled nicanja zuba kod beba je individualan, ali se očekuje da bebi do godinu dana izrastu svi sekutići, kao i donje i gornje četvorke koje su prvi molari i koje ne rastu odmah pored dvojki, već ostavljaju mesta očnjacima kojima je za nicanje zubića potrebno vreme.

 

Nicanja zuba 15 – 22 meseci

 

Posle godinu dana nicanje očnjaka, odnosno trojki, zube koji su svojim izgledom malo drugačijih od ostalih mlečnih zuba. Veoma su bitni prilikom zagrižaja, jer predstavljaju najvažnije zube za kidanje hrane i žvakanje. Očnjaci spadaju u prednje zube i sa sekutićima prave pravilan luk u vilici.

 

Nicanja zuba 20 – 30 meseci

 

Poslednja faza nicanje mlečnih zuba kod beba uključuje rast donjih i gornjih petica. Kod deteta od dve i po godine očekuje se da izraste svih dvadeset zubića koje mlečni zubi podrazumevaju. Kada je nicanje zuba kod beba u pitanju, uvek prvo rastu donji zubi, a nakon toga i gornji.

 

Kako prepoznati da bebi rastu zubi?

 

Simptomi su različiti kada je u pitanju nicanje zubića . Rast zubića kod beba predstavlja neretko bol. Bebe plaču noću zbog zuba, pogotovo kada su veoma male i ne umeju nikako da pokažu da ih nešto boli.

Kada zubi izbijaju to uključuju povišenu temperaturu, pojačano balavljenje, slab san i apetit, svrab kao i učestali plač. Nicanje zuba kod dece podstiče veliku uznemirenost. Bebe guraju u usta sve što im padne pod ruke, jer ih desni jako svrbe i bole, a blagom masažom smanjuju svrab i bol. Jako je bitno da se u njihovom okruženju nalaze odgovarajuće igračke i glodalice, kako se ne bi povredile.

 

Kako ublažiti bol koju izaziva rast zuba kod beba?

 

Kod beba nicanje zuba izaziva ne samo bol, već i otok, pa se savetuje da prilikom nicanja prvih zubića budete jako nežni sa svojom bebom. Poklonite joj puno pažnje, ljubavi i strpljenja. Izbijanje zubića može biti traumatično kako za bebe tako i  za roditelje. Pri nicanju zuba pomaže gel za desni za bebe, koji je potrebno nežno utrljati u desni, na mestu na kojem zubić pokušava da izbije.

Gel za desni za bebe je najbolji onaj čiji ukus veoma prija vašoj bebi. Budite strpljivi i istražite zajedno sa bebom šta joj najviše odgovara. Ono što bebi prija prilikom rasta prvih zubića je hladno, tako da kupite bebi glodalice koje se rashlađuju u frižideru, jer žvakanje hladnog i tvrdog predmeta smiruje napetost i nervozu koju nicanje zubića izaziva. Ukoliko nemate glodalice, može da posluži i ohlađena kašika.

Na vrhovima prstiju nalaze refleksne zone za bol u zubima, pa masiranjem dečijih prstića veoma im se olakšava sam proces rasta zubića. Hladne obloge na mestu gde raste prvi zubić veoma pomažu, kao i hladno voće i povrće koje beba može da jede.

Đevrek ili korica hleba mogu biti od velike pomoći bebi prilikom nicanja prvih zuba. Ako date bebi da jede koru hleba ili đevrek, ne ispuštajte je iz vida kako se ne bi udavila ili zagrcnula  komadom hrane.

Popularna je ogrlica od ćilibara za bebe, jer ćilibar smiruje razdražljivost kod beba kada se nosi u toku dana na koži. Prave se tako da beba ne može da je skine i pokida. Kada je u pitanju ogrlica od ćilibara za bebe, ne preporučuje se da se nose noću i nikako nisu za žvakanje. Zubi i deca rastu zajedno. Tokom perioda života kada bebama niču prvi zubići, roditelji bi trebalo da budu veoma strpljivi i puni razumevanja, kako bi olakšali taj period i bebama i sebi. Bebe osećaju nervozu svojih roditelja i reaguju u skladu sa tim, zato roditelji, naoružajte se strpljenjem i radujte se svakom novom zubiću koji vašoj bebi izraste.

Za još korisnih saveta posetite BLOG stranicu i zapratite nas na Instagram i Fejsbuk stranici.

 

 

BACK TO TOP