Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Spavanje sa otvorenim ustima

Prevencija 07.09.2022
Spavanje sa otvorenim ustima

Da li ste znali da spavanje sa otvorenim ustima nema samo frustrirajući efekat kod osobe koje spavaju pored nas već može ozbiljno da ugrozi naše zdravlje?
Statistika pokazuje da osim lošeg efekta po kompletno stanje organizma usled neispavanosti, ima loš efekat i po naše zube. Zato u nastavku govorimo više o ovoj temi.

 

Spavanje sa otvorenim ustima narušava zdravlje zuba

Jako je bitno da vodimo računa o kvalitetu sna, a to podrazumeva i položaj u kome spavamo. Jer ako usled nedovoljno kvalitetnog sna ostajemo budni to ima odraza na naše psihofizičko stanje tokom narednog dana.

Položaj u kome spavamo određuje i da li ćemo sačuvati zdravlje zuba na adekvatan način. 

 

Pljuvačka u ustima uništava bakterije

Naime, tokom noći pljuvačka štiti naše zube i zato je važno da spavamo u položaju gde imamo najmanje šanse da jutro dočekamo sa otvorenim ustima. To podrazumeva da treba da izbegavamo spavanje na leđima.

Ako duže vreme spavamo sa otvorenim ustima ovakav položaj, narušava prirodno okruženje pljuvačkom, i dolazi do isušivanje zubne površine. Ovakvo isušivanje usne duplje površinu zuba čini ranjivom na dejstvo bakterija koje napadaju zubnu gleđ tokom noći.

 

Kako se boriti sa ovim problemom?

Ovaj problem može da bude daleko kompleksniji nego što izgleda i najbolje je potražiti stručni savet lekara, ukoliko menjanje navika ne urodi plodom. Jer ako je ovaj problem povezan i sa hrkanjem onda je to ponekad potrebno rešavati i ortopadskim ili hirurškim putem.

Ono što uvek možete da preduzmete jeste da redovno vodite računa o oralnoj higijeni i pored paste za zube, koristite i tečnost za ispiranje usta kao i konac za zube. Četkica za zube je odlična prevencija protiv nakupljenog dentalnog plaka koji usled isušivanja usta tokom noći može agresivnije da naruši zdravlje vaše zubne gleđi.
Jer prevencija je pola zdravlja.

Za još korisnih saveta pratite nas na Instagramu i Youtube kanalu.

BACK TO TOP