Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Strah od zubara kod dece

Prevencija 20.06.2022
Strah od zubara kod dece

Strah od zubara kod dece je učestala pojava kod gotovo svakog deteta. Ovo uopšte nije bezazlena situacija jer može da ostavi posledice u odraslom dobu. Zato u nastavku pričamo na ovu temu i kako je najlakše prevazići.

 

Strah od zubara kod dece nije do dece

Kada kažemo da strah od zubara kod dece nije njihova greška tu mislimo na kreiranje utiska pre svega. Ovaj utisak o značaju stomatologa u našim životima uglavnom nosi negativnu konotaciju. To je jako velika greška, a ona dolazi od pogrešnog pristupa stomatologa i od loše pripreme od strane roditelja. 

Roditelji nekad iz nerazumevanja dugoročnih posledica ovakvog postupka deci prete kako će ih zubar kazniti jer su bila nevaljala. Sam strah u kombinaciji sa bolom koji zaista osete tokom intervencije stvara jako veliku averziju prema stomatologu. Ovaj strah vremenom postaje sve veći i klupko lošeg stanja zuba se samo još više povećava.

 

Kako pravilno organizovati prvu posetu kod čika zube?

Prvo i najvažnije od svega jeste da detetu nikada ne izazivamo verbalni strah od zubara. Zatim kada dođe vreme za posetu stomatologu, onda ta poseta treba da bude bez bilo kakve intervencije.

Uglavnom treba da bude što zanimljivija i u opuštenom razgovoru, kao I upoznavanju sa okruženjem stomatološke orfdinacije. Deci je uvek zanimljivo i da upoznaju alate koje stomatolozi koriste, kao i koja je njihova namena.

Eventualno, ako se dete opusti predložiti rutinski pregled kako bi se ustanovilo da li je potrebna neka popravka i koliko je hitno. Ako ovo protekne kako treba, strah od zubara kod dece će biti minimalan ili neće postojati.

 

Kako ublažiti posledice koje mogu da nastanu pre odlaska kod zubara?

Najbolja preventiva je uvek redovna higijena. Pa je u skladu sa tim CURASEPT razvio BIOSMALTO četkice za juniore koje su svojom veličinom prilagođene za negovanje prvih navika u oralnoj higijeni.

Sve dečije četkice su dostupne u web shopu u sekciji Četkice.

Za još korisnih saveta zapratite nas na Instagramu, Facebook-u ili Youtube-u.

BACK TO TOP