Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Tečnost za ispiranje usta: Šta je zapravo i kako se koristi?

Oralna higijena 15.07.2020
Tečnost za ispiranje usta: Šta je zapravo i kako se koristi?

Ako vodiš računa o higijeni usne duplje i redovno pereš zube, onda je potrebno da svakodnevno koristiš i tečnost za ispiranje usta. Trenutno je veliki izbor na tržištu a mi govorimo u nastavku više na ovu temu.

Šta je tečnost za ispiranje usta?

Ovo je sredstvo koje nam pomaže da održavamo higijenu zuba na mestima do kojih ne dopire četkice i pasta za zube. Deli se na kozmetičko i terapeutsko sredstvo, zavisno od toga da li koristiš preventivno ili na preporuku stomatologa kako bi se otklonio neki problem u usnoj duplji. Ona je samo dodatak u redovnoj higijeni četkicom za zube.

Od čega se sastoji?

Hemijski sastav ovog sredstva uglavnom podrazumeva fluor, jer je njegovo pozitivno dejstvo na zubnu gleđ već dokazano u pastama za zube. Pored njega se nalaze i određena sredstva koja imaju zadatak da uništavaju mikroorganizme. Najveći procenat naravno čini voda, koja može biti sa primesama raznih ukusa kako bi proces ispiranja usne duplje bio prijatniji. Ukoliko na bočici piše da sredstvo sadrži alkohol, obavezno pre upotrebe konsultuj svog stomatologa.

Da li tečnost za zube može da zameni četkicu?

NE! Ovo je najveća zabluda koja je uvrežena među populacijom. Mehaničko pranje zuba četkicom ne može ništa da zameni. Četkica skida ostatke hrane a sredstvo ispira međuzubne prostore.

Da li ovo sredstvo otklanja loš zadah?

U pitanju je još jedan mit. Ukoliko imaš loš zadah verovatno da je problem malo dublji i da dolazi od kvara na nekom od zuba. Samo sredstvo može privremeno da zamaskira ali ne i da otkloni uzrok. Tako da, u tom slučaju, poseta stomatologu je neizbežna.

Kako se koristi tečnost za ispiranje usta?

Prilikom redovne higijene zuba, potrebno je prvo da očistiš zube koncem, zatim svaki zub isčetkaš, ponaosob, u proseku oko 2 minuta je potrebno za kompletnu vilicu, a na samom kraju ispereš usta samim sredstvom. Količinu tečnosti možeš da odrediš samostalno ili iskoristiš čep bočice koji je najčešće i dozer. Zatim mućkaš sredstvo po ustima, dok ne prođe kroz sve međuzubne prostore. Neki vremenski optimum je oko 30 sekundi. U suštini kad već počne da blago žari i pecka to je prirodni znak da bi trebalo da prestaneš i da je ispiranju kraj.

Koliko puta dnevno treba koristiti sredstvo za ispiranje usta?


Zavisno od toga da li koristimo kozmetičko ili terapeutsko sredstvo, sama upotreba može biti u različitim intervalima. Ono što je svakako preporuke jeste da se koristi bar jednom dnevno a ako više puta peremo zube onda prilikom svakog pranja.

Mogu li da preteram sa ispiranjem zuba?

Kao što smo pomenuli gore, zbog blagotvornog delovanja na zdravlje usne duplje, ovo sredstvo je poželjno koristiti što češće, ali nemamo svi isti prag tolerancije na peckanje. Ukoliko primetiš da dolazi do iritacije sluzokože onda prestani i obrati se stomatologu.

Da li voda poništava dejstvo vodice za ispiranje?

Još jedna zabluda. Voda ne može ništa negativno da uradi zubima. Većina ljudi ima potrebu da nakon ispiranja usta sredstvom, ispere i vodom. To je svakako prihvatljivo, naročito ako koristiš sredstvo sa jačom aromom.

 

Poseti našu web prodavnicu i pogledaj koja sredstva za ispiranje usta imamo u ponudi.

Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktiraj. I obavezno nas zaprati na Instagramu i Fejsbuku da ostaneš u toku sa novitetima iz oblasti oralne higijene.

BACK TO TOP