Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Vadjenje mlecnih zuba nije babaroga!

Oralna higijena 12.10.2021
Vadjenje mlecnih zuba nije babaroga!

Vađenje mlečnih zuba je prvi doživljaj koji dete ima u vezi postojanja zuba, i svesti da zdrave oralne navike pomažu da zube sačuvamo od propadanja. Zato je bitno da ovaj proces ne doživi traumatično, a u nastavku pričamo upravo o tome.

 

Šta su mlečni zubi?

Tokom prve 3 godine života deca dobijaju prve zube, koji se nazivaju mlečni zubi. Najčešće kreću da niču oko 5 - 6 meseca uzrasta kod bebe, ali nike retko da se to desi i u trećem mesecu što je sasvim u redu. I nastavljaju da rastu do treće godine. Ima ih ukupno 20, po desert u obe vilice.
U ovom najčešće bolnom procesu koji je nezabilazno propraćen plakanjem, može da pomogne silikonska glodalica, koja je zapravo masažer desni za bebe.

 

Oralna higijena mlečnih zuba

Oralna higijena mlečnih zuba je jako bitna jer ona ima višestruki efekat. Kao prvo, održavanje oralne higijene zuba deluje preventivno na zdravlje stalnih zuba koji dolaze nakon promene zuba. Jer zubi koje ne lečimo mogu da budu uzrok hroničnih oralnih infekcija putem tkiva ili direktno putem karijesa. Drugi razlog za održavanje oralne higijene je sticanje zdravih navika u oralnoj higijeni od najranijeg detinjstva. CURASEPT je u tu svrhu patentirao BIOSMALTO dečije četkice za uzrast do 3 godine i za uzrast od 3-6 godina.

 

Vađenje mlečnih zuba

Iako mlečni zubi rastu do treće godine, njihova smena kreće između šeste i sedme godine, i najčešće kreću sami da se klate i da se odvajaju. Međutim, ovaj proces nije baš uvek tako lagan. Nekada je potrebna asistencija i stručna pomoć stomatologa.

Smena mlečnih zuba je prirodan proces koji nastaje kada stalni zubi kreću da izguravaju mlečne. Obzirom da je detetu ovo prvi susret sa oralnim zahvatom koji je svakako propraćen krvarenjem, treba dete pripremiti na vreme. Savet je da se kroz priču dete upozna sa ovim prirodnim procesom i da se pripremi da to nije ništa strašno već dovodi do toga da porastu novi lepši zubići. Treba mu pričati o značaju zdravlja zuba po celokupno zdravlje organizma.

Mnogi roditelji greše jer po svaku cenu pokušavaju da izvade zubić u kućnim uslovima, koristeći se raznim tehnikama poput upotrebe konca, izvlačenjem na silu i sl...Pritom zanemarujući efekat koji ostavljaju na dete. Ako procenite da zubić neće bezbolno moći da se izvai jer nije dovoljno raskliman, savet je da potražite pomoć dečijeg stomatologa.

Stomatolozi će već imati način kako da dete animiraju i odvuku mu pažnju a ako treba upotrebiće i lokalnu anesteziju, što je svakako bezbolnije od vađenja zuba na silu.

 

Ako vam je ovaj tekst bio od koristi podelite ga sa prijateljima, i ako niste zapratite nas na Instagramu i Fejsbuku.

BACK TO TOP