Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Važnosti održavanja pH vrednosti u oralnom zdravlju

Prevencija 01.04.2024
Važnosti održavanja pH vrednosti u oralnom zdravlju

U oralnom zdravlju važnost održavanja pH vrednosti igra ključnu ulogu u održavanju zdravih usta. Hajde da saznamo zašto je pH balans važan i kako utiče na naše oralno zdravlje.

Šta je PH ravnoteža?

PH vrednost meri alkalnost ili kiselost rastvora, od 0 do 14. pH od 7 se smatra neutralnim, dok je sve ispod 7 kiselo, a sve iznad 7 je alkalno. Za naša usta, uravnotežen pH je neophodan za držanje štetnih bakterija na odstojanju i održavanje integriteta naših zuba i desni.

 

Neuravnotežen pH u ustima

Kada se radi o pH ravnoteži u našim ustima, stvara se okruženje koje je pogodno za rast štetnih bakterija. Štetne bakterije napreduju u kiselim uslovima, što dovodi do problema kao što su loš zadah , karijes i bolesti desni. Pored toga, neuravnotežen pH može oslabiti gleđ – zaštitni spoljni sloj naših zuba – čineći ih podložnijim karijesu i oštećenju.


 

Kako možemo održati zdravu pH vrednost

Kako možemo održati zdravu pH ravnotežu u ustima? Jedan od najjednostavnijih načina je izbor ishrane. Piće i hrana sa visokim sadržajem šećera, ugljenih hidrata i kiselina mogu sniziti pH nivo u našim ustima, podstičući rast bakterija. A sa druge strane, konzumiranje puno vode, hrane poput voća i povrća može pomoći u neutralizaciji kiselosti i povećanju proizvodnje pljuvačke, koja deluje kao prirodni odbrambeni mehanizam protiv štetnih bakterija.

 

Upotreba paste sa fluorom

Pravilna oralna higijena je ključna za održavanje optimalne pH ravnoteže. Redovno pranje zuba  i čišćenje koncem pomažu u uklanjanju čestica hrane i plaka sa zuba, sprečavajući nakupljanje štetnih bakterija. Upotreba paste za zube sa fluorom takođe može ojačati gleđ i održati zdrav pH nivo u ustima.

 

Životne navike

Određene životne navike mogu uticati na pH ravnotežu u našim ustima. Na primer pušenje, ne samo da stvara mrlje po zubima, već doprinosi i suvim ustima. Što smanjuje proizvodnju pljuvačke i narušava prirodnu pH ravnotežu. Kao i prekomerna konzumacija alkohola može dovesti do dehidriranih usta i povećati kiselost, stvarajući okruženje zrelo za rast bakterija.

 

Pravilan pristup oralnoj nezi

Važnosti pH ravnoteže u oralnom zdravlju nije samo korisno za prevenciju stomatoloških problema, već i za unapređenje opšteg zdravlja. Zdrava usta nisu samo blistav osmeh; radi se o obezbeđivanju pravilnog varenja, govora i samopouzdanja. Uz pravilan pristup oralnoj nezi čak i početnici mogu da održe uravnotežen pH i da uživaju u zdravom osmehu tokom celog života.

 

PH ravnoteža igra ključnu ulogu u oralnom zdravlju, utičući na sve, od karijesa do bolesti desni. Pažljivim odabirom ishrane, praktikovanjem dobre oralne higijene i izbegavanjem štetnih navika, možemo održati zdrav pH nivo u ustima i sprečiti probleme sa zubima. Hajde da podignemo svest o važnosti pH ravnoteže i osnažimo pojedince da preuzmu brigu o svom oralnom zdravlju. Zdrav osmeh počinje sa uravnoteženim pH!

Preporuka je da na kraju pranja zuba, koje treba da traje minimum 2 minuta, usnu duplju isperemo sa tečnošću za ispiranje usta.

Nadamo se da su vam ove informacije bile od koristi i da će vam pomoći da što duže sačuvate svoj blistav osmeh.

Za još korisnih saveta zapratite nas na Instagramu ili Fejsbuku, a ako vam je lakše od sada naše savete možete i gledati na Youtube kanalu.

BACK TO TOP