Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Viniri za zube i održavanje oralne higijene

Prevencija 28.01.2022
 Viniri za zube i održavanje oralne higijene

Viniri za zube imaju estetski momenat u popravljanju izgleda zuba. Obzirom da prikrivaju deo zuba, neadekvatna briga o oralnoj higijeni može da skrati vek zuba. Zato je bitno da i nakon ugradnje vinira za zube detaljno brinemo o oralnoj higijeni.

 

Šta su viniri za zube?

Viniri za zube ili fasete, su estetski dodatak na prednjem delu zuba. Iz tog razloga uglavnom se postavljaju u rasporedu od trojke do trojke.

 

Ko je pogodan pacijent za ugradnju faseta?

Preduslov za ugradnju vinira je da pacijent ima sve zube, jer bi u suprotnom bilo neophodno odraditi prvo navlaku, ili most između susednih zuba. 

Kombinacija faseta i krunica je sve čežća i uspešna u stomatološkoj praksi. Jako bitan preduslov za uspašnu izradu faseta su zdrave desni tj. Prostor oko zuba. U suprotnom je neophodan tretman desni pre postavke ovih ljuspica.

 

Ugradnja vinira na zubima mora da boli?

Ovo je jedna od uvreženih zabluda o vinirima. Zapravo može da prođe gotovo bezbolno u lokalnoj anesteziji. Izostaje čak i reakcija na toplo-hladne promene ali se bar nedelju dana savetuje izbegavanje pića bogatih sodom (gazirano).

 

Da li vinir može da se polomi?

Vinir može da se polomi. Preporučljivo je da se odlomljeni delić, po mogućstvu, sačuva i odnese stomatologu. Zato što u nekim slučajevima može da se popravi postojeći, tj. doradi.

 

Kako pravilno održavati vinire za zube?

Najsigurniji i najlakši način da budete sigurni da sve održavate kako treba je redovna oralna higijena. Kad kažemo redovna, smatra se bar dva puta dnevno temeljno pranje zuba koje traje bar dva minuta.

Fasete su izrađene od veštačkih materijala, ali zube peremo da se bakterije ne bi zadržavale u usnoj duplji i tako prouzrokovale oštećenje zubne gleđi na prirodnim krunicama.

Curasept kolekcija u svom sastavu sadrži sve proizvode neophodne za održavanje oralne higijene.

Nadamo se da će vam ove informacije koristiti i da će vam pomoći da što duže sačuvate svoje prirodne zube.

Za još korisnih saveta zapratite nas na Instagramu ili Fejsbuku, a ako vam je lakše od sada naše savete možete i gledati na Youtube kanalu.

BACK TO TOP