Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Zadah iz usta – Kako nastaje i kako se leči?

Prevencija 22.11.2022
Zadah iz usta – Kako nastaje i kako se leči?

Verovatno Vam se desilo da se osetite neprijatno jer osoba u Vašem društvu ima loš zadah iz usta, zar ne? Ovo je potpuno prirodno i procenjuje se da svaka druga odrasla osoba ima ovaj problem. Međutim, nemaju svi isti stepen tolerancije, zato u nastavku pričamo o ovoj temi.

 

Zadah iz usta – Halitosis

Stručni naziv za ovu pojavu je - Halitosis. Iako ga se sa ovim problemom susreće svaka druga osoba, neka istraživanja pokazuju da čak i osobe sa zdravim zubima doživljavaju ovu neprijatnost.

Ne postoji konkretan pouzdan test kojim je moguće izmeriti da li neko ima zadah ili ne, jer svako ima drugačiji stepen tolerancije. Istraživanja su sprovedena na osnovu anketa u nacijama.

 

Šta dovodi do lošeg zadaha?

Ono što sigurno znamo jeste da do fenomena koji se zove loš zadah iz usta sigurno dovode štetne bakterije.

Dok na pojavu bakterija i njihovo razmnožavanje utiče više faktora:

  • Izostala ili nepravilna oralna higijena
  • Pojava parodontoze – povlačenja desni
  • Kvarno zubi koji su u poodmakloj fazi

 

Da li osobe sa zdravim zubima imaju neprijatan zadah?

Naravno da imaju. Svako od nas u većoj ili manjoj meri ima zadah iz usta. Ova pojava se kod zdravih zuba efikasno rešava redovnom higijenom zuba i posebno jezika.

Jako je bitno dobro prati jezik naročito pred spavanje. Jer se tokom noći bakterije razmnožavaju i ako postoje zaostali ostaci hrane povećava se efekat zadaha.

 

Kako se efikasno boriti sa zadahom?

Prvo trebamo da budemo sigurni da su nam svi zubi zdravi. Preporuka je da barem na svaka 3 meseca posećujemo stomatologa. Zatim bitno je voditi računa o oralnoj higijeni i prati zube barem dva puta dnevno. Prilikom pranja treba koristiti četkice za zube koje nisu starije od 3 meseca, i preporuka je da nakon pranja zuba koristimo tečnosti za ispiranje.

Podsećamo još jednom da prilikom oralne higijene posebnu pažnju obratite na higijenu jezika, jer na njemu se zadržava najviše hrane.

Za još korisnih saveta posetite stranicu BLOG, i zapratite nas na Instagram ili Fejsbuk stranici, kao i na CURASEPT Youtube kanalu.

BACK TO TOP