Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Zašto treba da koristiš konac za zube?

Oralna higijena 30.06.2020
Zašto treba da koristiš konac za zube?

Da li znaš da prilikom pranja zuba čak 35% površine zuba ostane neočišćeno ako ne koristiš konac za zube? Zvuči neverovatno, zar ne? Onda je to više nego dovoljan razlog da u svoju oralnu higijenu uvrstiš i konac.

Zato ti u nastavku predstavljamo više informacija o ovom dodatku u oralnoj higijeni i njegovoj pravilnoj upotrebi.

Kada je nastao konac za zube?

Njegov nastanak se vezuje za XIX vek, na području Sjedinjenih Američkih država. Ono što je poznato je da je prvi zvanični proizvođač bila kompanija Džonson&Džonson. Od tada je prošlo više decenija, međutim, i dalje postoji priličan deo svetske populacije koji i dalje ne koristi ovaj dodatak u održavanju oralne higijene i ne shvata njegov značaj.

Kada se koristi zubni konac?

Što se tiče konca, on se smatra najefikasnijim sredstvom u održavanju oralne higijene pa samim tim što ga češće korsitimo to je bolje. Ali ako ti baš treba precizan odgovor onda je to nakon svakog unosa hrane. Mada je odlično i ako ga koristiš makar kad uveče pereš zube. Hronološki gledano prvo treba da očistiš zube koncem, zatim pastom za zube i na kraju dolazi tečnost za ispiranje usta.

Kako se pravilno koristi konac?

Kao prvo potrebno da konac otkineš na dovoljnoj dužini da ostane dovoljno da se obmota oko kažiprsta obe ruke. Prilikom namotavanja ostavi 3-4 centimetra razmaka između prstiju da možeš da jedan kažiprst staviš sa unutrašnje strane zube a druga da ostane napolju. 

Prilikom čišćenja vodi računa da ne povrediš desni. Klizi lagano koncem napred - nazad i gore - dole. U međuzubnom prostoru prvo očisti jedan zub pa pređi na drugi, a zatim premotaj konac sa jednog kažiprsta na drugi kako bi naredni zub sačekao čist deo konca.

Posle koliko vremena ću videti rezultate?

Obzirom da konac za zube mehanički skida ostatke plaka, prve rezultate ćeš videti odmah. Primetićeš ćistije zube i svežiji dah. A redovnim korišćenjem primetičćeš da su zubi sve čistiji.

Da li koncem mogu da se povredim?

Ukoliko ga pravilno koristiš onda se nećeš povrediti. Šta znači pravilno? To znači da prilikom pomeranja konac nećeš pritiskati desni kako ne bi prokrvarile nego ćeš kliziti nešno po površini zuba od vrha prema korenu i obrnuto. Pritom, se samo pblago oslanjati na zubne desni.

Šta ako imam fiksnu protezu?

Ukoliko imaš fiksnu protezu onda je poželjno da uvrstiš interdentalnu četkicu u rutinu pranja zuba, jer ona može da se zavuče i između bravica i očisti sav prostor između zuba.

Da li smem dete da pustim da koristi zubni konac?

Ovde prvo moramo da definišemo koliko ,,dete” ima godina. Kod mlađe dece se prepuručuje da se krene sa zubnim koncem kada zubi počnu da se dodiruju. Prvo im roditelji čiste zube koncem dok ne nauče sami a več oko osme godine se smatraju dovoljno odraslima da mogu bezbedno sami da koriste konac u oralnoj higijeni. Ali im moramo konstantno govoriti o prednostima kako bi na vreme stekli dobru naviku u oralnoj higijeni.

Ako smo ovim tekstom uspeli da ti približimo prednosti ove neophodne alatke u oralnoj higijeni, pogledaj na sledećem linku kakav sve zubni konac imamo u ponudi.

 

BACK TO TOP