Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

ZAŠTO ZUBI POSTAJU PROZIRNI?

Prevencija 03.08.2022
ZAŠTO ZUBI POSTAJU PROZIRNI?

Ako Vam se desilo da prilikom kontrole zuba ispred ogledala primetite da Vam zubi postaju prozirni, onda pročitajte ovaj tekst do kraja.
Ovo je nešto što se dešava čak iako redovno posećujete stomatologa, zato opširnije pišemo na ovu temu u nastavku teksta.


ZAŠTO ZUBI POSTAJU PROZIRNI?

 

Svaki zub se sastoji od zubne gleđi koja prekriva zub i štiti ga sa spoljne strane. Zubna gleđ je poluprozirna dok se ispod nje nalazi dentin koji je uglavnom bele boje. Mada se može desiti da bude i sive ili žućkaste nijanse zavisno od genetike same osobe.

Krajevi zuba nemaju dentin i postaju prozirni kada zubna gleđ počinje da bledi. Erozija zubne gleđi je još više istanjuje što dodatno pojačava prozirni efekat.

Određene zubne bolesti dodatno dovode do toga da zubi postaju prozirni:

 

Kisela erozija zubne gleđi

 

Svakodnevni unos hrane i pića, naročito bogatih šećerima, ne škodi samo organizmu, već ostavlja traga i na zubima. Upravo tako dolazi do stvaranja kiseline na zubima, kao posledica jutarnje mučnine.

 

Stanjivanje zubne gleđi

 

Spoljni faktori u kombinaciji sa genetikom mogu puno uticati na stanjivanje minerala zubne gleđi, što za rezultat ima utisak da su zubi prozirni.

 

Kako se boriti sa ovim efektom?

Najjednostavniji korak koji možete sami da preduzmete je ozbiljno shvatite značaj brige o oralnoj higijeni. To podrazumeva da četkamo zube, uz korišćenje paste za zube sa fluoridom, barem dva puta dnevno. Kao i da barem jednom koristimo interdentalnu četkicu ili konac za zube.

Takođe, povedite računa oko izbora hrane i pića. Ako pijete gazirane napitke ili limunadu, obavezno to radite sa upotrebom slamčice. Slamčica će pomoći da preskočite kontakt napitka sa zubima.

Podrazumeva se da redovno posećujete stomatologa (barem na 3 meseca) a stomatolog će Vam preporučiti ako je potrebno uključiti neki od stomatoloških zahvata.

Za još korisnih saveta zapratite nas na Instagram i Facebook stranicama.

BACK TO TOP