Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Zubi u trudnoći - Sve što treba da znaju buduće mame

Prevencija 27.02.2022
Zubi u trudnoći - Sve što treba da znaju buduće mame

Najlepši period svake buduće mame je veliki izazov i sa sobom nosi niz redovnih pregleda. Međutim, pored svih pregleda vezanih za dolazak bebe bitno je voditi računa i o zdravlju zuba. Zubi u trudnoći trpe velike promene usled izmenjenog stanja organizma, jer u tom periodu beba zahteva vitamine koji su namenjeni majci.

Zato o ovoj temi pričamo u nastavku.

 

Zubi u trudnoći i njihove promene

Promene koje se dešavaju su delom uzrok hormonalnih promena ali do nekih dovode i navike i ponašanje same trudnice.

Promene na koje ne može da se utiče su recimo upala desni. Povećana osetljivost desni je nešto što proživi preko 70% trudnica. Propraćena je oticanjem zubnog tkiva, koje je toliko osetljivo da se u pojedinim slučajevima događa da prilikom dodira može da prokrvari.

Obzirom da tokom odmicanja trudnoće, buduća mama postaje sve umornija to može dovesti do sve većeg zapostavljanja oralne higijene. I tokom dana ali i pre odlaska na spavanje. Može dovesti do taloženja dentalnog plaka koji nastaje usled povećanog unošenja nezdravih grickalica i slatkiša.

Ako se to ukrsti sa povećanim mučninama koje su, neretko,propraćene i povraćanjem, onda se stvara dodatni rizik od oštećenja zuba. Razlog je taj što se tokom čestog povraćanja povećava procenat kiseline u usnoj duplji. Kiselina dovodi do oštećenja prirodnog omotača - gleđi, koji stvara idealnu sredinu za nastanak karijesa.

 

Pokvareni zubi u trudnoći i popravka

Odlazak kod stomatologa u trudnoći nije samo preporuka nego se podrazumeva.

Redovnim odlaskom kod stomatologa mogu da se preduprede novonastale promene na zubnog površini tokom trudnoće. Ipak je najpoželjnije, ako intervencija nije hitna, da se odloži za drugi trimestar.

 

Snimanje zuba tokom trudnoće

Jako je bitno tokom trudnoće izbegavati izlaganje rendgenskim zracima, posebno u prvih 12 nedelja trudnoće. Iako je zračenje minimalno nije poželjno. Jedino, ako je snimanje nužno, onda gledajte da ga obavite na, po mogućstvu ispravnom uređaju, i da zaštitite i sebe i plod.

 

Vađenje zuba u trudnoći

Već smo preporučili da stomatologa treba posetiti pre trudnoće, kako bi se zdravlje zuba na vreme prilagodilo stanju koje nastupa tokom trudnoće. Međutim, ako se ipak desi da tokom ovog perioda nema rešenja osim da se zub izvadi, onda to treba i uraditi. Odlaganje može dovesti do još većih komplikacija, jer znamo da je zub krvotokom povezan sa celim organizmom.

 

Kako zaštititi zube u trudnoći?

  • Redovno posećujte stomatologa jer su zubi u trudnoći podložniji kvarenju. (Bar dva puta tokom trudnoće).

  • Nastavite sa redovnim održavanjem oralne higijene.

  • Uvrtite konac za zube ili interdentalnu četkicu u oralnu higijenu. Poželjno je koristiti i tečnost za ispiranje usta.

  • Gledajte da se hranite što zdravije i da grickalice zamenite sa zdravijim namirnicama.

Za još korisnih saveta pročitajte ostale tekstove na sekciji BLOG. 

Zapratite nas na Instagramu i Fejsbuku, kao i na Youtube kanalu.

BACK TO TOP