Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

6 prednosti žvakaće gume za oralno zdravlje

Prevencija 05.01.2024
6 prednosti žvakaće gume za oralno zdravlje

Žvakaća guma je uobičajena navika kojoj se mnogi ljudi prepuštaju iz različitih razloga. Bilo da se radi o osvežavanju daha, borbi protiv stresa ili jednostavno iz navike, postoji nešto u činu žvakaće gume što je nesumnjivo zadovoljavajuće. Ali da li ste znali da žvakaća guma nudi više od pukog prodora ukusa i trenutne smetnje? U stvari, postoje neke iznenađujuće prednosti ove jednostavne i često zanemarene zabave. Hajde da otkrijemo u nastavku koje su to prednosti žvakaće gume.

 

Poboljšana koncentracija i moždane funkcija

Jedna od neočekivanih prednosti žvakaće gume je njen potencijal da pojača vaše moždane funkcije. Studije su pokazale da žvakaća guma može poboljšati pažnju, pamćenje i moždane performanse. Čin žvakaće gume stimuliše dotok krvi u mozak i povećava isporuku kiseonika i hranljivih materija. Ovo vam može pomoći da ostanete budniji i fokusiraniji, što ga čini odličnim izborom tokom dugih sastanaka, časova ili kada treba da se uhvatite u koštac sa mentalno zahtevnim zadatkom.

 

Smanjenje stresa

Žvakaća guma može biti efikasna strategija za smanjenje stresa. Kada ste pod stresom ili uznemireni, vaše telo oslobađa kortizol, hormon povezan sa stresom. Utvrđeno je da žvakaća guma snižava nivo kortizola, pomažući u ublažavanju stresa i anksioznosti. Takođe može pružiti umirujuću i ponavljajuću akciju koja može biti umirujuća u stresnim situacijama. Dakle, sledeći put kada se nađete u situaciji visokog pritiska, razmislite o tome da potrazite žvakaće gume.

 

Kontrola apetita i upravljanje težinom

Žvakaća guma može biti korisno sredstvo za one koji žele da kontrolišu svoj apetit i kontrolišu svoju težinu. Ako usta i vilicu zaokupirate žvakom, manja je verovatnoća da ćete potrčati za nezdravim grickalicama ili prejedati se. Takođe može biti korisna za one koji su skloni da jedu iz dosade. Obavezno se odlučite za žvake bez šećera da biste izbegli nepotrebne kalorije i zaštitili zdravlje zuba.

 

Poboljšano oralno zdravlje

Žvakaća guma zapravo može biti od koristi za vaše oralno zdravlje. Žvakaća guma bez šećera može stimulisati proizvodnju pljuvačke, koja pomaže da se ispiraju čestice hrane, neutrališu kiseline i ojačaju zubna gleđ. Pljuvačka takođe sadrži minerale koji mogu pomoći u remineralizaciji zuba. Dakle, žvakaća guma nakon obroka može biti odličan način da vaša usta budu čista i zdrava.

 

Svež dah

Jedna od najpoznatijih prednosti žvakaće gume je njena sposobnost da osveži dah. Žvakaća guma sa mentom ili drugim ukusima koji osvežavaju dah mogu prikriti neprijatne mirise i ostaviti da se osećate samopouzdanije u društvenim situacijama. To je zgodan način za borbu protiv lošeg zadaha kada nemate pristup četkici za zube ili tečnosti za ispiranje usta.

 

Poboljšane fizičke performanse

Žvakaća guma možda nije ograničena na jačanje moždanih funkcija; takođe može poboljšati fizičke performanse. Sportisti tvrde da se osećaju budnije i da imaju povećanu izdržljivost kada žvaću žvaku tokom treninga ili takmičenja. Tačan mehanizam iza ovog efekta nije u potpunosti shvaćen, ali je interesantna oblast istraživanja za one koji žele da maksimiziraju svoje atletske performanse.

 

Zaključak: Sve prednosti žvakaće gume 

Žvakaća žvaka nije samo prijatna zabava ili način da osvežite dah. Njene prednosti se protežu na poboljšanu koncentraciju, smanjenje stresa, kontrolu apetita, oralno zdravlje, pa čak i fizičke performanse. Međutim, važno je da koristite žvake u umerenim količinama i da se odlučite za ukuse bez šećera kako biste izbegli višak šećera i potencijalne probleme sa zubima. Dakle, sledeći put kada se nađete u zahtevnoj situaciji ili vam je jednostavno potreban mentalni podsticaj, razmislite o tome da potražite žvake. Možda ćete biti iznenađeni pozitivnim uticajem koje može imati na vaše oralno zdravlje.

Poseti našu web prodavnicu i pogledaj koja sredstva za oralnu higijenu imamo u ponudi.

Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktiraj. I obavezno nas zaprati na Instagramu i Fejsbuku da ostaneš u toku sa novitetima iz oblasti oralne higijene.

 

BACK TO TOP