Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

7 saveta za odrzavanje oralne higijene tokom putovanja

Prevencija 19.12.2023
7 saveta za odrzavanje oralne higijene tokom putovanja

Putovanja su uzbudljivo i obogaćujuće iskustvo koje nam omogućava da istražujemo nova mesta, kulture i kuhinje. Međutim, to takođe može da predstavlja izazov za našu rutinu održavanja oralne higijene, što često dovodi do zanemarene nege zuba. Dok ste na putu, značajno je da održavate oralnu higijenu kako biste osigurali da vaši zubi ostanu zdravi i dah ostane svež. U ovom blogu podelićemo sedam vrednih saveta za održavanje oralne higijene tokom putovanja.

 

Spakujte osnovne stvari

Spakujte osnovne stvari pre nego što krenete na putovanje, uverite se da ste spakovali sve neophodne artikle za stomatološku negu. To bi trebalo da uključuje četkicu za zube, pastu za zube, vodu za ispiranje usta i konac za zube. Odlučite se za manja pakovanja da biste uštedeli prostor u svom prtljagu. Poklopac za četkicu za zube će pomoći da vaša četkica bude čista i sprečiće je da dođe u kontakt sa drugim predmetima u torbi.

 

Održavajte rutinu oralnu higijenu

Lako je poremetiti vašu dnevnu rutinu, dok putujete, uključujući navike oralne higijene. Da biste se izborili sa ovim, pokušajte da se držite redovnog rasporeda stomatološke nege. Ako ste na dugom letu ili putovanju, ponesite svoje pribor za oralnu negu sa sobom i održavajte navike četkanja i čišćenja koncem.

 

Ostanite hidrirani

Dehidracija može dovesti do suvih usta, što je plodno tlo za štetne bakterije. Unosite dovoljno vode tokom putovanja kako biste održali usta u stanju prirodne vlažnosti. Ovo će pomoći da se isperu čestice hrane i očuva oralno zdravlje.

 

Pametno birajte grickalice

Istraživanje lokalne kuhinje je jedan od vrhunaca putovanja, ali je neophodno napraviti pametan izbor kada je u pitanju grickanje. Slatke i kisele grickalice kao i pića mogu doprineti karijesu. Umesto toga, odlučite se za zdravije alternative poput svežeg voća i povrća. Ako ne možete da odolite slatkim poslasticama, obavezno operite zube nakon toga ili isperite usta vodom.

 

Koristite žvaku 

Konzumacija žvakaće gume bez šećera može da bude alternativno rešenje za osvežavanje daha i stimulisanje proizvodnje pljuvačke dok ste u pokretu. Pljuvačka igra ključnu ulogu u održavanju oralne higijene jer dovodi do neutralizacije kiselina u ustima i pospešuje ispiranje čestica hrane  u međuzubnom prostoru.

 

Pravite kratke pauze za oralnu negu

Ako ste na dužem putovanju, planirajte redovna zaustavljanja u odmaralištima ili prodavnicama gde možete da se osvežite. Odvojite nekoliko dodatnih minuta da operete zube, koristite konac i isperite usta. Ove kratke pauze mogu napraviti značajnu razliku u vašoj oralnoj higijeni tokom putovanja.

 

Stomatološki komplet za putovanja

Razmislite o ulaganju u stomatološki komplet za putovanja koji sadrži sve vaše osnovne potrepštine za oralnu negu u kompaktnom, praktičnom koferu. Ovi kompleti često uključuju četkicu za zube, pastu za zube, zubni konac i ogledalo. Sve na jednom mestu olakšava održavanje oralne higijene u pokretu.

 

Održavanje oralne higijene tokom putovanja je ključno za zdravlje vaših zuba i desni. Prateći ove savete i svesno se trudite da date prioritet svojoj stomatološkoj nezi, možete osigurati da vaš osmeh ostane blistav i da dah ostane svež tokom celog putovanja. Dakle vreme je da spakujte svoje stomatološke potrepštine, držite se svoje rutine i pravite mudre izbore kada su u pitanju grickalice kako biste održali zube u vrhunskom obliku dok istražujete svet. Bezbedna i sigurna putovanja i ne zaboravite da na fotografijama pokažete taj svetlucavi osmeh!

Poseti našu web prodavnicu i pogledaj koja sredstva za oralnu higijenu imamo u ponudi.

Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktiraj. I obavezno nas zaprati na Instagramu i Fejsbuku da ostaneš u toku sa novitetima iz oblasti oralne higijene.

BACK TO TOP