Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Kada je vreme da deca nauče samostalno da peru zube?

Prevencija 08.11.2023
Kada je vreme da deca nauče samostalno da peru zube?

Početak pranja zuba počinje sa prvim zubom koji izraste kod bebe. Održavanje čistoće usta i prvih zuba veoma je važno. Kako zbog opšteg zdravlja bebe tako i zbog stalnih zuba koji će nići na tom mestu.
Ako detetu počnete da usvajate zdrave rane navike pranja zuba, olakšaće detetu da, kada za to dođe vreme  i sami počnu da peru zube i održavaju oralnu higijenu.

 

Kako izabrati pravu četkicu za zube za decu?

Prava četkica za zube za decu bi trebalo da bude manja i mekih vlakana, kako bi mogla da priđe i opere sve delove zubića. Potrebno je birati meke kako ne bi naudile desnima koje u ranom periodu kod dece mogu biti otečene zbog izbijanja zuba. Meke četkice će očistiti površinu zuba, a pritom ih neće oštetiti. Kako biste izabrali najbolju četkicu za vase dete možete se posavetovati i sa stomatologom.

 

Koliko često bi trebalo da deca peru zube?

Kada zubići počnu da izbijaju dovoljno ih je prati jednom dnevno pred spavanje. Kako zubići budi nicali trebalo bi ih prati redovno, svakog dana u trajanju od dva minuta. Kada beba krene da jede i čvrstu hranu obavezno redovnije pranje zubica. Jutarnje i večernje pranje zuba bi trebalo da postane navika dece već do pete godine života.

 

Kada je vreme da deca nauče samostalno da peru zube?

Sami roditelji će proceniti kada je pravo vreme da počnu da uče svoje dete da samo pere zube, ali svakako da to nije preporučljivo pre pete godine. Do tada bi roditelji trebali da nadgledaju i peru zube deci kako bi bili sigurni da su zubići oprani kako treba. Roditelji do detetove pete godine mogu zajedno sa decom da peru zubiće i da im pomažu u savladavanju tehnike pranja. Da ih uče kako se pravilno peru zubići, koliko paste je potrebno i kako da isperu usta nakon pranja.

 

Kako naučiti dete da samostalno pere zube?

Ako počnete na vreme sa pranjem zubića detetu ubrzo će shvatiti da je to aktivnost koja se obavlja svakog dana. Prvi korak ka savladavanju ove obaveze je sticanje zdrave navike redovnog pranja zuba.

Drugi korak važno je da detetu odaberete adekvatnu četkicu za zube koja neće biti prevelika i koja će im se dopasti kako bi poželeli što češće da je koriste. Prema savetu stomatologa počnite i sa korišćenjem paste za zube u količini koja se preporučuje za određeni uzrast deteta.


Budite dosledni i strpljivi u tome da je važno da se zubi peru redovno i na pravilan način. Jer će u suprotnom doći do problem, bola i kvara zuba. 

Jedan od načina da pomognete detetu da nauči samo da pere zube jeste da ga redovno vodite kod zubara. Stomatolog će mu pomoći i pokazati kako se pravilno peru zubi i zašto je to toliko važno. Bitno je da deca shvate koliko je važno prati zube kao i sama brige o zdravlju.


Kada procenite  i odlučite da detete pustite da samo pere zube, kontrolišite ga još neko vreme. Proverite da li je dete zapamtilo kako treba da pere zube. Jako je  važno da površinu zuba opere sa svih strana i da koristi četkicu na pravilan način. Budite prisutni i proverite da li je sve proteklo kako treba. Budite strpljivi, ali imajte i poverenja u svoje dete. Jer poverenje se stiče od malih nogu.

Za još korisnih saveta za brigu o oralnoj higijeni posetite našu BLOG stranicu.

BACK TO TOP