Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Kako odabrati pravu pastu za osetljive zube

Prevencija 28.01.2024
Kako odabrati pravu pastu za osetljive zube


Suočavanje sa osetljivim zubima može biti svakodnevna borba, pretvarajući uživanje u jutarnjoj kafi i popodnevnim opuštanjem uz omiljeni sladoled  u neprijatno iskustvo. Dobra vest je da prava pasta za zube može da napravi značajnu razliku u upravljanju osetljivošću zuba. Ključno je kako odabrati pravu pastu za osetljive zube. U ovom vodiču ćemo istražiti ključne faktore koje treba uzeti u obzir, pomažući vam da pronađete olakšanje i uživate u omiljenoj hrani i pićima bez bola.

 

Razumevanje osetljivosti zuba

Pre nego što počnete da tražite pastu za zube, neophodno je razumeti osnovni uzrok osetljivosti zuba. Tipično, osetljivi zubi nastaju kada se zaštitna gleđ na vašim zubima istroši, otkrivajući osnovni dentin. Dentin sadrži sitne tubule koje vode do nervnog centra zuba, čineći zub podložnim bolu i nelagodnosti. Okidači za osetljivost uključuju vruće ili hladne temperature, slatku ili kiselu hranu, pa čak i četkanje.

 

Kako odabrati pravu pastu - Ključni sastojci

 

- Kalijum nitrat

Potražite pastu za zube koja sadrži kalijum nitrat, sastojak koji dokazano ublažava osetljivost zuba. Kalijum nitrat deluje tako što smanjuje osetljivost nervnih završetaka u dentinu, smanjujući bol i nelagodnost. To je dugoročno rešenje, tako da je dosledna upotreba ključna za optimalne rezultate.

 

- Fluorid

Fluorid je moćan kada je u pitanju oralno zdravlje, igra vitalnu ulogu u borbi protiv osetljivosti. Ojačava gleđ i pomaže u popravljanju manjih oštećenja, delujući kao zaštitna barijera protiv spoljašnjih stimulansa. Uverite se da odabrana pasta za zube sadrži fluor da bi poboljšala ukupnu otpornost zuba.

 

-Niska abrazivnost

Osetljive zube može pogoršati abrazivna pasta za zube koja dodatno haba gleđ. Odlučite se za pastu za zube sa niskom abrazivnošću da biste efikasno očistili zube bez izazivanja dodatne štete. Potražite na pakovanju paste da piše sa niskom abrazivom.

 

Sredstva za smanjivanje osetljivosti zuba

Pasta za zube uključuje posebne sastojke koje su specifične za smanjivanje osetljivosti zuba. Oni deluju tako što blokiraju supstance u dentinu, sprečavajući spoljašnje stimulacije da stignu do nervnih završetaka. Potražite pastu za zube koje ističu sastojke koji vam pomažu da se rešite osetljivosti.

 

Ukus i tekstura paste

Ukus i tekstura su važne, posebno kada je u pitanju pasta za zube. Izaberite ukus i teksturu u kojima uživate da biste obezbedili istrajnost u rutini oralne nege. Može pozitivno uticati na vašu posvećenost redovnom korišćenju paste za zube.

 

Konsultujte se sa svojim stomatologom

Ako niste sigurni koja je pasta za zube najbolja za vaše osetljive zube, konsultujte svog stomatologa. Mogu vam dati personalizovane preporuke na osnovu vaših specifičnih potreba za oralnim zdravljem.

Pronalaženje prave paste za osetljive zube podrazumeva kombinaciju i odabira proizvoda sa odgovarajućim sastojcima. Pasta za zube koja rešava probleme sa korenom možete preduzeti pristup upravljanju osetljivošću zuba. Doslednost je ključna, potrudite da uključite odabranu pastu za zube u svoju svakodnevnu rutinu oralne nege. Uz pravu pastu za zube, možete se radovati uživanju u svojoj omiljenoj hrani i pićima bez neprijatnosti zbog osetljivih zuba.

Ako imate bilo kakvo pitanje u vezi naših proizvoda, slobodno nam se obratite. Na sledećem linku se nalazi naš kontakt.

BACK TO TOP