Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Nauka iza izbeljivanja zuba - vodič za početnike

Prevencija 11.06.2024
Nauka iza izbeljivanja zuba - vodič za početnike

Jedan od najuniverzalnijih izraza radosti je osmeh. Beli zubi su ključ blistavog osmeha. Održavanje bisernog osmeha nije uvek lako, posebno sa svakodnevnim unosom čaja, kafe, crvenog vina i drugih napitaka i naminica zbog kojih dolazi do mrlja na zubima. Zato se neretko odlučujemo za izbeljivanje zuba. Kako nauka stoji iza toga, možete pročitati u nastavku bloga.

 

Promene boje zuba

Pre izbeljivanja zuba, neophodno je da znamo zašto zubi uopšte postaju obojeni. Spoljni sloj zuba poznatiji kao gleđ, može postati obojen ili promeniti boju zuba zbog različitih faktora kao što su:

 

Piće i hrana

Pića koja su tamnija poput čaja, crvenog vina i kafe kao i određena hrana poput paradajz sosa i bobičastog voća, mogu ostaviti mrlje na zubima.

  

Konzumiranje duvana 

Konzumiranje duvana nakon nekog vremena može dovesti do žutih zuba.

  

Neredovna oralna higijena

Neredovna oralna higijena tj, neadekvatno četkanje od minimum dva minuta i čišćenje   koncem mogu da dovedu do nagomilavanja plaka i kamenca, što dovodi do promene boje.

  

Starenje

Starenje utiče na gleđ vaših zuba koje se sa godinama prirodno troši, otkrivajući žućkasti dentin ispod.

  

Lekovi i njihov uticaj

Neki lekovi i te kako mogu uticati na promenu boje zuba kao što mogu i izazvati neželjene efekte.

 

Procedure za izbeljivanje zuba

Procedure izbeljivanja zuba ima za cilj da smanji efekat promene boje zuba, vraćajući svetliji i belji osmeh. Dve osnovne metode izbeljivanja zuba:

 

Uklanjanje površinskih mrlja

Proizvodi koji su blagi abrazivi mogu uticati na uklanjanje površinskih mrlja. U ovu kategoriju spadaju žvakaće gume, pasta za zube za izbeljivanje i sredstva za ispiranje usta. Površinski izbeljivači mogu pomoći u održavanju sjajnijeg osmeha, ali neće biti tako efikasni za dublje mrlje.

 

Sredstva za izbeljivanje

Vodonik peroksid ili karbamid peroksid, koriste se u profesionalnim tretmanima kao sredstvo za izbeljivanje zuba. Ovi agensi prodiru u gleđ kako bi razbili mrlje i posvetlili boju zuba. Tretmane izbeljivanja zuba sprovode stomatolozi.

 

Tretmani izbeljivanja

Tretmani izbeljivanja zuba obično su vodonik-peroksid ili karbamid peroksid koji prodire u gleđ i stiže do promenjenih molekula unutar zuba.

Sredstvo za izbeljivanje razbija hemijske veze koje drže molekule mrlja zajedno. Ovaj proces, nazvan oksidacija, efikasno izbeljuje zube smanjujući koncentraciju mrlja. Rezultat ovog tretmana je da su zubi svetliji i belji.

 

Upotreba proizvoda 

Izbeljivanje zuba je bezbedno kada se izvodi pravilno, neophodno je da se pridržavate uputstava vašeg stomatologa. Pogrešna ili prekomerna upotreba proizvoda za izbeljivanje može dovesti do iritacije desni, osetljivosti zuba i drugih komplikacija.

Trudnice nisu prikladni kandidati za izbeljivanje zuba kao i osobe sa osetljivim zubima ili oboljenjem desni. Treba da se konsultovati sa svojim stomatologom pre nego što se podvrgnu  tretmanu izbeljivanja.

Izbeljivanje zuba je naučno dokazana metoda za postizanje svetlijeg i blistavog osmeha. Ali Curasept proizvodi su tu za vas da odžavate oralnu higijenu i blistav osmeh. Zdrav osmeh je lep osmeh!

Pravilne oralne higijene preporučuje se redovno četkanje zuba četkicom i pastom za zube, kao i upotreba zubnog konca, interdentalnih četkica i tečnosti za ispiranje zuba.

Za još korisnih saveta zapratite nas na Instagramu ili Fejsbuku.

BACK TO TOP