Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Vađenje umnjaka - Vodič za početnike

Prevencija 22.06.2023
Vađenje umnjaka - Vodič za početnike

Vađenje umnjaka je uobičajena stomatološka procedura kojoj se podvrgavaju mnogi pojedinci u kasnim tinejdžerskim ili ranim dvadesetim godinama. Ovi treći kutnjaci, takođe poznati kao umnjaci, često uzrokujući nelagodnost, bol i razne stomatološke probleme. Ako niste upoznati sa stomatologijom i radoznali ste šta da očekujete kada se vadi umnjak, ovaj vodič za početnike ima za cilj da vam pruži sveobuhvatan pregled procedure, pripreme i postoperativne nege.

 

Konsultacije i procene

Pre vađenja umnjaka, ključno je zakazati konsultacije sa oralnim hirurgom ili stomatologom. Tokom ovog prvog pregleda, vaš stomatolog će pregledati vaša usta i uzeti rendgenske snimke kako bi procenio položaj, veličinu i stanje vaših umnjaka. Na osnovu procene utvrdiće da li je neophodno lečenje.

 

Priprema za proces vađenja umnjaka

Kada se donese odluka o uklanjanju vaših umnjaka, vaš stomatolog će vam objasniti detalje procedure i dati uputstva pre operacije. Ova uputstva mogu uključivati post u određenom periodu pre operacije, izbegavanje određenih lekova koji mogu da ometaju proceduru ili oporavak i dogovaranje da vas neko odveze kući nakon vađenje umnjaka. Važno je da pažljivo pratite ova uputstva kako biste obezbedili neometanu i uspešnu proceduru.

 

Opcije anestezije

Vađenje umnjaka može se obaviti pod različitim vrstama anestezije kako bi se osigurala udobnost tokom procedure. Lokalna anestezija umrtvljuje područje oko zuba, čineći ga bezbolnim, dok se opšta anestezija može koristiti za složenije slučajeve ili za pacijente sa teškom dentalnom anksioznošću. Vaš stomatolog će razgovarati sa vama o svim opcijama anestezije i odgovoriti na sve nedoumice koje imate.

 

Procedura vađenja

Procedura tokom vađenja, vaš stomatolog će napraviti rez u tkivu desni kako bi pristupio umnjaku. U nekim slučajevima može biti potrebno ukloniti malu količinu kosti da bi se zub potpuno izvukao. Stomatolog će pažljivo ukloniti zub, očistiti područje i zašiti rez ako je potrebno. Trajanje postupka zavisi od složenosti vađenja i broja umnjaka koji se uklanjaju.

 

Post-operativna nega

Nakon zahvata, vaš stomatolog će dati konkretna postoperativna uputstva kako bi se olakšalo pravilno zarastanje. Ova uputstva mogu uključivati:

 

Nežno grizite jastučić od gaze da biste kontrolisali krvarenje.

Nanošenje leda za smanjenje otoka.

Uzimanje propisanih lekova protiv bolova ili lekova protiv bolova bez recepta po potrebi.

Jedite meku hranu i izbegavajte vruću, začinjenu ili tvrdu hranu nekoliko dana.

Praktikovanje dobre oralne higijene, obratiti pažnju oko mesta gde je vršen zahvat.

Izbegavanje pušenja, korišćenje slamki i snažno ispiranje kako bi se sprečile komplikacije.

 

Oporavak i izlečenje

Početni period oporavka nakon vađenja umnjaka, obično traje oko nedelju dana. Otok, nelagodnost i modrice oko mesta gde je vršen zahvat su uobičajeni tokom prvih nekoliko dana. Međutim, ovi simptomi postepeno nestaju kako proces zarastanja napreduje. Neophodno je da prisustvujete naknadnim pregledima kod svog stomatologa kako biste osigurali pravilno zarastanje i rešili sve probleme ili komplikacije koje mogu nastati.

 

Vađenje umnjaka je rutinska stomatološka procedura. Prateći savete svog stomatologa, adekvatnu pripremu i praktikovanje dobre postoperativne nege, možete obezbediti nesmetan oporavak i svesti na minimum sve potencijalne komplikacije. Imajte na umu da se iskustvo svakog pacijenta može razlikovati, tako da je od suštinskog značaja da se konsultujete sa svojim stomatologom za personalizovano vođenje i podršku tokom celog procesa.

Što se tiče pravilne oralne higijene preporučuje se redovno četkanje zuba četkicom i pastom za zube, kao i upotreba zubnog konca, interdentalnih četkica i tečnosti za ispiranje zuba.

Ako imate dodatnih pitanja u vezi pravilne upotrebe CURASEPT proizvoda, budite slobodni da nas pozovete putem telefona +381 11 406 9027

Zapratite nas i na Instagramu i Fejsbuku kako biste bili u toku sa novitetima u oblasti oralne higijene.

BACK TO TOP