Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Zdravlje zuba i povezanost sa psorijazom

Prevencija 28.04.2024
Zdravlje zuba i povezanost sa psorijazom

Dobro zdravlja zuba nije samo blistav osmeh; radi se o opštem zdravlju. Jedna takva veza koja privlači pažnju je odnos između zdravlja zuba i psorijaze, hroničnog autoimunog stanja koje karakterišu crvene mrlje. Iako veza u početku možda ne izgleda očigledna, istraživanja je pokazalo da ima više nego što se čini na prvi pogled. Zato u nastavku skrećemo pažnju na zdravlje zuba i povezanost sa psorijazom.

 

Četkanje zuba i čišćenje zubnim koncem

Psorijaza je složeno stanje na koje utiče imunološki sistem, genetski faktori i faktori životne sredine. Zdravlje zuba nije samo četkanje zuba i čišćenje zubnim koncem već uključuje ravnotežu oralnih bakterija, zapaljenja i imunološkog sistema. Razumevanje kako se ova dva Naizgled kako se ova dva nepovezana aspekta ukrštaju i pružaju uvid u efikasno upravljanje oba stanja.

 

Loša higijena zuba

Zdravlje na usta ulazi, a loša higijena zuba može dovesti do raznih problema sa oralnim zdravljem kao što su bolesti desni i karijes. Kakve to veze ima sa psorijazom? Ključ leži u upali. Psorijazu karakteriše upala i bolesti desni, iako u različitim delovima tela. Istraživanje je pokazalo da upala povezana sa bolešću desni može izazvati ili pogoršati postojeće simptome psorijaze.

 

Teški oblik bolesti desni

Osobe sa psorijazom su sklonije određenim stomatološkim problemima, kao što je parodontitis, teški oblik bolesti desni. Dvosmerni odnos sugeriše da briga o vašem oralnom zdravlju ne samo da može imati koristi za vaše desni i zube, već i potencijalno ublažiti simptome psorijaze.

Šta možete učiniti da poboljšate zdravlje zuba i efikasno upravljate psorijazom?

 

Održavajte dobru oralnu higijenu: 

Pranje zuba najmanje dva puta dnevno i čišćenje koncem svakodnevno pomažu u uklanjanju plaka i bakterija, smanjujući rizik od bolesti desni. 

Da bi ste dodatno smanjili bakterije u ustima, ispirajte usta sa tečnošću.

 

Redovni stomatološki pregledi: 

Zakažite redovne posete svom stomatologu radi profesionalnog čišćenja i pregleda. Rano otkrivanje i lečenje stomatoloških problema može sprečiti komplikacije i poboljšati oralno zdravlje.

 

Zdrav način života: 

Usvajanje zdravog načina života može imati koristi i za zdravlje zuba i za psorijazu. Izbegavajte alkohol, pušenje i održavajte uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem i nemasnim proteinima.

 

Upravljajte stresom: 

Stres je uobičajen okidač za izbijanje psorijaze i može uticati na oralno zdravlje doprinoseći škrgutanju zubima i stiskanju vilice. Možete vežbati tehnike za smanjenje stresa kao što su joga, meditacija, čak i vežbe dubokog disanja.

 

Konsultujte se sa svojim stomatologom: 

Ako ste osoba koja ima psorijazu, razgovarajte o problemima oralnog zdravlja i sa svojim stomatologom i dermatologom. Oni mogu da rade zajedno kako bi razvili sveobuhvatan plan lečenja prilagođen vašim specifičnim potrebama.

 

Obraćanjem pažnje na zdravlje zuba i upravljanju psorijazom, možete poboljšati svoj ukupni kvalitet života. Odnos između zdravlja zuba i psorijaze naglašava međusobnu povezanost sistema tela. Briga o jednom aspektu može pozitivno uticati na drugi, što dovodi do  opšteg zdravlja.

 

Veza između zdravlja zuba i psorijaze možda nije odmah očigledna, ona naglašava važnost metode zdravstvene zaštite. Dajući prioritet dobroj oralnoj higijeni, redovnim stomatološkim pregledima i izboru zdravog načina života, pojedinci mogu ne samo da održe zdrav osmeh već i potencijalno ublaže simptome psorijaze. Osmehnimo se vedro i ostanimo zdravi spolja i iznutra!

 

Sticanje zdravih navika

 

Razvijanje navika o pravilnoj oralnoj higijeni koja podrazumeva redovno pranje zuba četkicom bar dva puta dnevno, upotrebu konca za zube i tečnosti za ispiranje usta

 

Za još korisnih saveta pogledajte ostale tekstove na blogu, i zapratite nas na Instagramu i Fejsbuku kako biste bili u toku sa novitetima u našoj ponudi.

BACK TO TOP